For nordøstarktisk torsk har ICES gitt en anbefaling om en kvote på 894.000 tonn. Dette er en nedgang på 10% fra inneværende år. Kvoterådet for nordøstarktisk hyse er på 165.000 tonn. Dette innebærer en nedgang på 13.000 tonn fra kvoten som er fastsatt for 2014.
Fortsatt sterk torskebestand
– Torskebestanden i Barentshavet er fortsatt veldig sterk, og selv med en liten nedgang vil vi fortsatt ha en svært høy torskekvote, sier Sverre Johansen, direktør industri i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).
– Samtidig kommer nedgangen kanskje litt tidligere og var litt større enn hva vi både hadde forventet og skulle ønsket. Stabilitet i kvotene er viktig for verdiskapingen, og store endringer fra et år til det neste er alltid krevende for markedene. En torskekvote på rundt 900.000 tonn gir likevel et godt grunnlag for verdiskaping og produksjon i den norske fiskeindustrien, og erfaringene fra i år viser klart at reguleringsopplegget som fastsettes i Norge har stor betydning. Det frie fisket for den minste kystflåten vi hadde i år var en dårlig løsning. Det vil også være viktig å videreføre ordningene som bidrar til å utjevne landingsmønsteret, og vi har tro på at levendelagring av torsk kan bli et viktig bidrag, sier Johansen.
Mer forskning på hyse
– Kvoterådet for hyse kan tyde på at nedgangen de siste årene har flatet litt ut, og det er positivt. Ikke minst er dette viktig for å sikre jevn tilgang på hyse hele året, og det blir litt enklere å gjennomføre et torskefiskeri med innblanding av hyse. Samtidig er det bekymringsfullt at datagrunnlaget for forvaltningen av hyse er svakere enn det vi skulle ønsket, og dette er et område hvor forskningsinnsatsen må styrkes, sier Johansen i FHL.
Når det gjelder nordøstarktisk sei, har ICES gitt et kvoteråd på 122.000 tonn, en økning på 3000 tonn fra årets nivå.
For blåkveite, kysttorsk og vanlig uer er det ingen endringer fra fjorårets rådgivning. Kvoterådet for snabeluer er på 30.000 tonn. Dette er en økning på 6000 tonn fra forrige rådgivning.
De endelige kvotene for torsk, hyse og blåkveite vil fastsettes gjennom Den blandete norsk-russiske fiskerikommisjonen, som møtes i oktober. Seikvoten er en eksklusiv norsk bestand, og kvoten fastsettes av Nærings- og fiskeridepartementet i løpet av høsten.
Kvoterådene er nærmere omtalt på Havforskningsinstituttets hjemmesider.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.