– Gjennombruddet i makrellforhandlingene er etterlengtet, og det er svært gledelig at de tre viktigste kyststatene har blitt enige om en langsiktig makrellavtale. Avtalen innebærer at sentrale rammevilkår har blitt avklart, og legger til rette for aktivitet og verdiskaping i den norske pelagiske industrien, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).
FHL har deltatt i den norske forhandlingsdelegasjonen og har arbeidet tett med norske myndigheter for å komme frem til en akseptabel løsning. FHL har vært representert ved industridirektør Sverre Johansen.
– Vi har brukt lang tid på å komme til enighet, og den uavklarte situasjonen har vært krevende og skapt usikkerhet. Det er derfor positivt at partene har vist vilje til å finne løsninger, og avtalene som nå er inngått vil normalisere fiskerisamarbeidet mellom Norge, EU og Færøyene, sier sier Sverre Johansen i FHL.
– Et konstruktivt og tillitsfullt samarbeid mellom kyststatene om forvaltningen av delte fiskebestander er en viktig premiss for å øke verdiskapingen i sjømatnæringen, sier Johansen.
* * *
Partene er enige om en kvote på ca 279.000 tonn til Norge, ca 611.000 tonn til EU og ca 156.000 tonn til Færøyene. Det er satt av ca 42.000 tonn til fiske i internasjonalt farvann regulert av NEAFC. Avtalens varighet er på fem år og de tre partene er enige om å fastholde den relative fordelingen seg i mellom i avtaleperioden. Avtalen har også bestemmelser om det fisket som en part måtte tillate sine fartøy å foreta i annen stats farvann, framgår det i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.