Regjeringen kutter i generelle arbeidsmarkedstiltak og strammer inn permitteringsreglene for å spare en kvart milliard kroner. Det skjer gjennom å doble antallet dager arbeidsgivere må betale lønn til permitterte arbeidstakere, og i fiskeindustrien kuttes permitteringstiden fra 52 til 26 uker.
– Fiskeindustrien er avhengig av et regelverk som gir fleksibilitet siden råstofftilgangen svinger sterkt i torskefiskeriene og pelagisk sektor. FHL vil gå i dialog både regjeringspartiene og opposisjonen på Stortinget for å finne løsninger, sier Domstein. Industrien har i årevis slitt med lav lønnsomhet og FHL mener derfor kuttet også kommer på et ugunstig tidspunkt. Fortsatt sliter torskenæringen med et svært vanskelig eksportmarked med lave priser.
Imot garantiordningen
FHL er også kritisk til at den statlige garantiordningen som skal styrke handelen mellom torskefiskere og industrien. Den vil forsterke problemene med alt for store leveranser av fisk i høysesongen.
– Næringen trenger ikke større sesongsvigninger, men mindre. I år ble over 80 prosent av torsken fisket opp før april var omme, og industrien fikk store utfordinger. Denne spiralen øker risikoen for industribedriftene som fra før opererer i et vanskelig marked, sier Domstein. FHL mener derfor at garantiordningen heller burde avvikles og at de sparte midlene bør brukes til å unngå kuttene i føringstilskudd som regjeringen nå har foreslått.
Mer til kommunene
Regjeringen varsler videre at 40 prosent av inntektene fra de 45 nye havbrukskonsesjonene skal gå til kommunene.
– Dette er et klokt grep av regjeringen. FHL har stor forståelse for at kommunene som legger til rette for havbruksbedriftene også får en større del av verdiskapingen. Det vil også næringen tjene på, fordi det setter kommunene bedre i stand til å drive god arealplanlegging for denne viktige og lønnsomme distriktsnæringen, sier Domstein.
Fremmer vekst
FHL er videre fornøyd med regjeringens forslag til økte midler til vekstfremmende investeringer i samferdsel, kunnskap og næringsrettet forskning. Lavere underliggende utgiftsvekst gjør dette til et ansvarlig budsjett.
Ytterligere kommentarer:
Gunnar Domstein, styreleder FHL (tlf. 900 57 103)
Geir Ove Ystmark, direktør industri (tlf. 48 12 71 55)
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.