• Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
  • Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
Sjomatnorge.no > Sjømat Norge > Norsk laks er trygg

Norsk laks er trygg

Publisert 10.06.2013 av Sjømat Norge

Sjømat Norge


 

— ​Basert på risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for trygg mat, og resultatene fra det årlige overvåkningsprogrammet av oppdrettsfisk, mener Mattilsynet at det er trygt å spise oppdrettsfisk, også for gravide, ammende og barn, Faststlår Mattilsynet.

Myndighetene overvåker årlig fremmedstoffer i norsk fisk. I sin siste undersøkelsen (NIFES) ble 11 765 oppdrettsfisk undersøkt. Prøvene ble tatt fra lakseslakterier og oppdrettsanlegg i hele landet.

Konsentrasjonen av de fleste lovlige legemidlene lå under den såkalte deteksjonsgrensen, det vil si grensen for det som er mulig å påvise. I tillegg fant man ikke rester av ulovlige stoffer og legemidler.

For å dokumentere mattryggheten, kartlegger Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) på vegne av Mattilsynet årlig innholdet av ulovlige legemidler, lovlig brukte veterinære legemidler og andre fremmedstoffer i norsk oppdrettsfisk.


POP


I avisoppslag er det nylig hevdet at norsk opprettslaks inneholder fremmedstoffer som er farlige. (såkalte POP-stoffer)



- Denne saken og disse forskerne representerer et syn som avviker substansielt fra kompetente matmyndigheter i Norge, som Mattilsynet, Vitenskapskomiteen for mattrygghet og Nifes. Det er full åpenhet rundt disse resultatene, blant annet gjennom Nifes sine nettsider, sier kommunikasjonsdirektør i FHL, Are Kvistad.

– Saken er heller ikke ny. Innholdet av POP og andre uønskede stoffer i norsk laks er overvåket, vurdert og funnet langt under internasjonale grenseverdier. Undersøkelser gir oss altså konklusjonen at de gode helseeffektene av å spise laks og annen sjømat langt overgår de mulige negative.
 


Vil du lese mer?

Samfunnsoppdraget for bærekraftig fôr

Publisert 10.06.2013 Sjømat Norge

Bærekraftig produsert mat fra havet er et viktig bidrag i arbeidet for å nå våre klimaforpliktelser. Havbruksnæringen...

Årsmøte Havbruk Vest

Publisert 10.06.2013 Sjømat Norge

Årsmøtet til Sjømat Nore Havbruk Vest finner sted på Solstrand Hotell & Bad fredag 13. februar kl....

Arbeidstid for dykkere i havbruk

Publisert 10.06.2013 Sjømat Norge

Arbeidsmiljøloven gjelder for dykkervirksomhet i havbruk. Sjømat Norge minner om at Landsorganisasjonen i Norge, Norsk Sjømannsforbund og...

Sjømat Norge - en landsforening i NHO

firmapost@sjomatnorge.no

99 11 00 00

Postboks 5471 Majorstuen, 0305 Oslo

  • Om oss
  • Styret
  • Øvrige tillitsvalgte
  • Administrasjonen
  • Forhandlingsutvalg
  • Seafood Federation
  • Høringsuttalelser
  • Kalender
  • Fagområder
  • Materiell
  • Presse

Designet og utviklet av Journey Agency

  • facebook
  • instagram
  • twitter-x
  • paper
  • Personvern
  • Cookies