Laser mot lus
Havbruksnæringen samarbeider med teknologibedrifter og forskere om nye metoder for å sikre god kontroll med lusenivåene i anleggene. Et lynraskt system der man bruker laserstråler for å "skyte" lus som har festet seg på fisken, kan være en løsning. Det er den norske teknologibedriften Beck Engineering som utvikler verdens første system for optisk avlusning av laks.
Prosjektets første del ble gjennomført ved at lakselus på fisk i et kar ble “beskutt” med laser gjennom et glass. Dette fungerte – lusa ble raskt detektert på laksen og deretter eliminert ved treff av laserstrålen. Prosjektet er nå i fase to, der laser testes i sjø i en merd. Prosjektet løper til våren 2013.
Utviklingsarbeidet støttes av Innovasjon Norge, FHF, Salmar, Lerøy Seafood og Marine Harvest.
Ved å strekke en duk, eller et "skjørt" rundt øvre del av laksemerden, kan man redusere lusepåslag på fisken innenfor. Dette kan framstå som et tiltak som er enkelt å innføre, men det er viktig å kartlegge konsekvensene før man tar det i bruk i stor skala. Det forskes derfor nærmere på effekten og hvilke konsekvenser det har for fisken, hvordan innretningen påvirker miljøet i merden og fiskens biologiske forhold.
Slike installasjoner vil også kunne påvirke merdens hovedkomponenter og hvilke krefter som påvirker utstyret i vannmassene, derfor er også dette noe som blir undersøkt.
Prosjektet ledes av SINTEF Fiskeri- og Havbruk med Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet som forskningspartnere. Flere oppdrettsselskaper og utstyrsleverandører bidrar i prosjektet. Mer informasjon på
Spyling av lus
Det testes nå en prototype for mekanisk fjerning av lus på levende laks ved hjelp av spyling. Fisken føres forsiktig gjennom et avlusningssystem ombord på et fartøy som ligger ved merden.
Systemet bruker kun sjøvann til å spyle av lusen, og prosessen tar noen sekunder per fisk som passerer. Målet er 100 prosent lusefri fisk etter behandling. Lus som fjernes i prosessen blir skilt ut og destruert.
Mens medikamentell behandling av lokaliteter krever at man behandler alle merder på samme tid, gjør spylesystemet det mulig å avluse en merd av gangen. Utviklerne har som mål å oppnå en kapasitet på 100 tonn fisk i timen, og det arbeides nå med å produsere et system for kommersiell bruk i næringen.
Strømgjerde mot lus
Ved å sette et elektrisk strømsystem rundt laksemerden, undersøkes det nå om dette kan bidra til å redusere påslag av lus på oppdrettslaks. Forskningsprosjektet gjennomføres i et samarbeid med SFD AS og IRIS (International Research Institute of Stavanger).
Laboratorieforsøk har vist at elektriske pulser rundt merden har gitt positive resultater i form av mindre lusepåslag. Det er dette systemet som nå skal testes ut i felt. Foreløpige resultater viser at strømsystemet ikke påvirker fisken negativt. Det er klare indikasjoner på at fisken som har stått innenfor et strømgjerde har mindre lus.
Mer informasjon på
Mer robust og rømmingssikkert
Havbruksnæringen har en nullvisjon når det gjelder rømming av fisk, og det systematiske arbeidet med rømmingssikring gir gode resultater. Innsatsen viser allerede effekt ved at det kommer stadige rapporter om redusert innslag av rømt laks i vassdragene.
For å sikre riktig dimensjonering og driftssikkerhet og hindre rømming, må norske havbruksanlegg stadig videreutvikles, samtidig som det må oppfylle de tekniske standarder som gjelder, blant annet formulert i NYTEK-forskriften.
Utstyret som brukes i dag ser annerledes ut enn det gjorde for 20 år siden. Anleggene blir større og de plasseres gjerne på mer eksponerte lokaliteter for å sikre god vanngjennomstrømming og miljøforhold for fisk og omgivelser. Alt dette utsetter anleggene for store krefter, og derfor skal utstyret sertifiseres og godkjennes etter bestemte regelverk. Det gjelder både nøter, flytesystemer og fortøyninger som må dimensjoneres opp i takt med påkjenningene utstyret skal tåle.
Etter stormene senhøstes 2011 er det gjennomført omfattende tester med modeller og systemer i bølge- og strømtanken til Marintek i Trondheim. Dette har fremskaffet ny kunnskap om hvordan konstruksjonene fungerer sammen under ulike bølgeforhold. Testing i tank er viktig for videre arbeid med forbedring og standardisering av de tekniske installasjonene som næringen tar i bruk.
I tillegg forskes det på bedre løsninger for å hindre rømming, og også varslingssystemer som gjør det mulig å alarmere om mulig rømming på et tidlig tidspunkt.