– De to landene har økt sin del av fisket på en uansvarlig måte fra 6% i 2006 til 45% i 2011. Fremferden er i strid med den bærekraftige forvaltingen av makrellbestanden som Norge og EU praktiserer. Denne handlemåten må stanses, heter det i pressemeldinga fra en samlet fiskerinæring i Noreg og EU.
Uansvarlig opptreden må ikke belønnes
– EU og Norge er klar over at en rettferdig og fornuftig avtale om kvotefordeling må godtas av alle fire parter. Men næringa i Norge og EU er klare på at den uansvarlige opptreden til Island og Færøyene ikke må belønnes gjennom at de får andeler basert på fangstvolum fra den senere tiden. Dette er andeler som bygger på at de urettmessig har økt sitt fiske. Å basere kvoteandeler på hvor mye makrell det er mulig å fiske når bestanden er i eget farvann er verken bærekraftig eller rettferdig. Med de store mengdene makrell i farvannene til EU og Norge kunne flåten her lett ha landet tre ganger så mye makrell som den aktuelle kvoten EU og Norge har, skriver fiskerinæringa i Norge og EU i pressemeldingen.
Handelssanksjoner blir utarbeidet
Forhandlingene i neste uke er en god mulighet til å legge press på Island og Færøyene for å få landene til å handle ansvarlig. EU-kommisjonen jobber med å innføre handelssanksjoner som kan nyttegjøres for å presse frem en god forhandlingsløsning med Island og Færøyene.
Det vil være positivt at Norge og EU har strenge og felles virkemidler. Det er maktpåliggende at både EU og Norge i neste uke gjør det klart for Island og Færøyene at man ikke vil sitte stille og tillate at landene ødelegger en makrellbestand i god stand, uttaler fiskerinæringa i Norge og EU.
Fra FHL deltar fagsjef Otto James-Olsen i den norske delegasjonen.
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.