Sammendrag:
Havbruksnæringens nasjonale luseprosjekt har som mål at "mengden lakselus i havbruksnæringen skal holdes på et lavt nivå slik at skadevirkningene på fisk i akvakultur og i frittlevende bestander minimaliseres samtidig som effektive legemidler mot lakselus skal være tilgjengelig".
Denne oppsummeringen sammenfatter de forskriftspålagte avlusingene som ble gjennomført av havbruksnæringen vinteren og våren 2011, og gir viktig informasjon om de koordinerte avlusingene.
For hele året sett under ett, gjennomfører næringen nå flere koordinerte avlusinger per år enn det som kreves i luseforskriften. Koordinerte avlusinger gjøres innen en sone, der det er etablert, innen hver subregion, eller samtidig i flere subregioner, avhengig av hva som til enhver tid er mest hensiktsmessig.
Langs hele kysten ble det høsten 2010 gjennomført en rekke koordinerte avlusinger. Mange steder var det satt et mål om å være fri for lus ved begynnelsen av vinteren. Dette blant annet fordi det erfaringsmessig kan være dyrevelferdsmessig utfordrende å håndtere og avluse fisk ved de lave temperaturer vi har i sjøen vinterstid.
Etter dialog med Mattilsynet om optimalt tidspunkt for våravlusingen, ble det gitt et fåtall dispensasjoner fra kravene i Forskrift om samordnet vinter- og våravlusing. Oppsummeringen viser at avlusingene ble gjennomført innen de tidsvinduer som Mattilsynet hadde fastsatt i forskriften. På store deler av Vestlandet ble det valgt å bruke emamektin benzoat (Slice) under våravlusingen. Slice gis som medisinfôr og er virksom mot alle stadier av lakselus. Følsomhetsundersøkelser i forkant indikerte at det ville bli god effekt med en slik behandling. På grunn av lave sjøtemperaturer, og derigjennom lavere fôropptak på grunn av lav aktivitet på fisken, og lav metabolisme på lakselusen, ble effekten av behandlingene tydelig forsinket i forhold til det som var forventet. Det er i ettertid blitt dokumentert god effekt av disse behandlingene.
Oppsummeringen konkluderer med store svakheter i prosessen for etablering av det relevante regelverket og i dialogen med Mattilsynet. Det stilles dessuten spørsmål ved betydningen av samordnet våravlusing for å oppnå reduserte mengder infektive stadier av lakselus på de tidspunkt villsmolten vandrer ut fra elvene. Det reises også spørsmål ved beregningen av optimalt behandlingstidspunkt av de ulike legemidlene som benyttes. Riktig bruk til riktig tid er helt avgjørende for å oppnå ønsket behandlingseffekt i anleggene. Dersom konklusjonene i oppsummeringen (se avsnitt 9) er riktig, bør det få omfattende konsekvenser for innholdet i det regelverket som regulerer havbruksnæringens håndtering av lakselus.
Alle avlusinger er både tidkrevende og kostbare. Havbruksnæringen fortsetter derfor arbeidet med å optimalisere behandlingene og med å redusere bruken av legemidler i kampen mot lakselusen.
Vil du lese mer?
Sjømat Norge understreker viktigheten av en bærekraftig og forutsigbar forvaltning av snøkrabben som en ny og verdifull...
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?