Enten den er villfanget eller oppdrettet dreier det seg om enorme mengder. Norsk fisk i transport fra hav til bord. Som frossen eller fersk og til kunder over hele verden.
I selve transportleddet skifter ansvaret for fisken flere ganger. Hvordan kan en da oppnå leveringssikkerhet og matvaretrygghet? Det nye felles strekkodesystemet skal spare tid, feilsendinger og reklamasjoner.
– Det er helt unikt. For første gang går alle aktørene i verdikjeden sammen. Vårt hovedmål er at alle skal være sikker på hva som til slutt havner på middagstallerkenen, sier prosjektansvarlig I FHL, Per Dag Iversen.
En kode
Det nye systemet tar utgangspunkt i at alle paller og kasser merkes med en felles teknologi for strekkode. Koden inneholder et minste felles multiplum av informasjon.
– Ved å bruke en skanner kan alle få den informasjonen som er nødvendig. Når ble fisken fanget eller oppdrettet? Når skjedde slaktingen eller når dro den fra kaikanten, forteller Iversen.
I felleskap
Næringsaktører, organisasjoner, transportører, utstyrsleverandører, eksportører og handelen, samarbeider nå om å utvikle en ny standard for merking av fiskekasser og paller. Arbeidet skjer i regi av Standard Norge, finansiert gjennom Innovasjon Norge. En ny Norsk Standard, NS 9405, skal være klar i løpet av 2012.
– Vi har gjennomført vellykket testing og har sikret oss at alle er med. Svarene vi får er at dette er noe mange har etterlyst. I stedet for mange ulike kodesystem, har vi nå ett, sier i Innovasjon Norge Tor Mulbradt
Kontaktinformasjon :
Prosjektansvarlig FHL Per Dag Iversen +4790554580
Ansvarlig Innovasjon Norge Tor Mulbradt +4795858599
Standardiseringsprosjektet August Nilsen +4790140566
Prosjektleder Pilot
i regi av Schenker AS: Jan Martin Solberg +4795074894
Vil du lese mer?
Sjømat Norge leverte nylig sitt høringssvar til Nærings- og fiskeridepartementets høringsnotat av 25. november 2024 om forslag...
Sjøfartsdirektoratet har laget et skriv som forklarer hvordan røktere og akvateknikere registrerer fartstid.
På syv av ni av områder signaliserer Havforskningsinstituttet redusert risiko for havbruksnæringen.