– Fremtidsprognosene fra FAO (FNs matvareorganisasjon) forteller oss at verden har et stort behov for mer sjømat. Vi her i salen må benytte muligheten.
Utfordringen kunne ikke være klarere da leder i FHLs bransjegruppe havbruk, Sveinung Sandvik, åpnet FEAPs 43 årsmøte i helgen. De 22 medlemslandene var samlet i Oslo for å oppsummere, diskutere samarbeidet og se nærmere på dagens utfordringer.
– Vær stolte av det dere produserer. Bruk muligheten til å spre budskapet om sunn og frisk sjømat, var noe av budskapet fra Sandvik.
Bærekraftig
Det er ikke første gang FEAP holder årsmøte i Norge. Allerede i 1980 var Norge og Balestrand vertskap. To ganger har årsmøtet vært holdt i Trondheim (1987 og 2001), mens Oslo var valgt som åsted denne gang. President i FEAP, Arnolt Chaperon mener at sjømatproduksjonen i Europa bør økes.
– Det er for få europeere som i dag spiser sjømat. Vi har et ansvar for å øke bevisstheten rundt det vi produserer og ikke minst jobbe for at vi skal kunne øke produksjonen.
Chaperon er svært klar på at all matproduksjon skal foregå på bærekraftig vis.
– Vi er avhengig av forbrukernes tillit. Da er bærekraft et viktig stikkord. Det er bare å vise til reaksjonene dere i FHL har fått etter miljøløftet dere la fram nylig.
Tettere dialog
Nye regelverk fra EU, fiskehelse og kvalitet, forforbruk og kontakt med myndigheter og politikere var tema under årsmøtet i Oslo. FEAP har og et ønske om å knytte tettere dialog landene mellom.
– Vi ser at forståelsen for hva vi gjør og hvordan vi driver kan være utfordrende på tvers av landegrensene. Vi kommer nok til å samarbeide mer i fremtiden. Vi kan lære mer av hverandre, sier Chaperon.
Vil du lese mer?
Sjømat som del av klimaløsningen
Havbruksmeldingen mangler konsekvensutredning på sentrale områder.
Hva er status for fiskeoppdrett av laks i Trøndelag? Hvordan står det til? Sjømat Norge sammen med...