Den heilt nye metoden er prøvd fram i Vestnes kommune i Møre og Romsdal. Berggyltene vart satt ut i merd, etter å ha blitt klekka hjå Havforskningsinstituttet sin forskingsstasjon på Austevoll i 2008. Fiskane er i dag 13 – 15 cm, og er nett sett ut i merdene.
– I feltforsøk har vi oppnådd like gode resultat med bruk av leppefisk, som med gjentekne behandlingar med kjemikaliar eller medisinar. På det meste er det funne 70 lus i magen i gjennomsnitt hos berggylte i våre oppdrettsnøter. Dei mest effektive berggyltene har hatt fleire hundre lus i magen, fortel Per Gunnar Kvenseth hos Villa Miljølaks til Havforskningsinstituttet.
Følg lenka nedanfor for å lese heile artikkelen på Havforskningsinstituttet sine nettsider.
Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) tok i 2009 kontakt med fiskeridepartementet med spørsmål om bestandsregistrering av naturlege forekomstar av leppefisk. Bruk av leppefisk som avlusingsmetode i lakseproduksjonen viser hittil gode resultat, og det er derfor viktig å sikre berekraftig tilførsel av leppefisk. Å lykkast med leppefiskoppdrett vil vere viktig for næringa framover.
Vil du lese mer?
Dato er satt – det er bare å legge inn i kalender. Programmet blir lagt ut her...
Miljødirektoratets tilsynsaksjon viser tydelig at vi kan bli bedre, sier Sjømat Norge og Sjømatbedriftene.
Årets mellomoppgjør er vedtatt av LO/YS. Det betyr at lokale forhandlinger kan starte.