Styringsgruppen består av 9 personer som representerer produsenter av laksefisk og ulike miljøorganisasjoner fra flere land og verdensdeler. Norske representanter i styringsgruppa er Petter Arnesen (Marine Harvest), Trygve Berg Lea (Skretting) og Kjell Maroni (FHL). Laksedialogen er en av flere tilsvarende dialoger som går mellom produsenter og miljøorganisasjoner for ulike oppdrettsarter etter initiativ av WWF.
Hensikt med standarden og arbeidet
– Å utvikle og implementere en standard med verifiserbare prestasjonsmål for miljø- og sosiale aspekter ved oppdrett av laksefisk, som de ulike deltakerne i "dialogen" kan enes om, og som kan bidra til å redusere de viktigste negative påvirkningsfaktorene fra oppdrettet.
– Å anbefale standarder for de ulike målene som er på et nivå som gjør det mulig for oppdrettsindustrien å forbedre seg samtidig som den forblir lønnsom.
Det er et mål at standarden etter hvert skal danne grunnlag for en sertifiseringsordning gjennom ASC (Aquaculture Stewardship Counsil), som et stykke på vei vil tilsvare MSC.
Høringsfrist er 3.10.10.
Grunnlag for FHLs utkast til høringsuttalelse
Bransjegruppe havbruk har opprettet 2 arbeidsgrupper som har hatt hovedansvar å gå gjennom foreliggende utkast til standard, og som har kommentert på de punkter og krav som næringen oppfatter som urimelig eller ikke hensiktsmessig. Det har vært telefonmøter i begge arbeidsgruppene, slik at temaene knyttet til fôrressurser, fiskehelse og miljø er gjennomgått. I tillegg har FHLs jurist gjennomgått den delen av standarden som omhandler arbeidsforhold og sosiale forhold. Høringssvaret har også vært behandlet i Bransjegruppe havbruk og i styret i FHL.
FHL har, i samarbeid med EFF, initiert en gjennomgang av standarden sett i forhold til om kravene som foreslås er reviderbare. I dette arbeidet er det gjennomført en prøverevisjon. Prosjektet er gjennomført av konsulentfirmaet Essentia og deres kommentarer vil bli lagt ved FHLs høringssvar.
Kort om FHLs konklusjon i sitt høringssvar
FHL kan ikke støtte foreliggende utkast til standard, hovedsakelig av to viktige prinsipielle årsaker. Utkastet tar ikke tilstrekkelig hensyn til at bærekraft og sikker matforsyning til verden må ivareta det faktum at bærekraft er bygget på tre hver for seg viktige pilarer; nemlig miljømessig bærekraft, sosial bærekraft og økonomisk bærekraft. Ved å ta hensyn bare til én av disse og i liten grad de andre to, eller ved ikke å ta tilstrekkelig hensyn til at det kan være interessekonflikter mellom disse aspektene, blir standarden feil eller umulig å etterleve i praksis. For det andre ser en flere steder i utkastet at det finnes måleparametre som ikke synes å ta tilstrekkelig hensyn til vitenskaplig baserte risikoanalyser eller analyser av de praktiske konsekvenser av forslagene.
Samtidig ser FHL at det i framtiden vil være viktig for norsk sjømatproduksjon å kunne ha en standard som kan etterleves i praksis, og som kan dokumentere en miljømessig bærekraftig produksjon overfor marked og konsumenter. Foreliggende utkast til standard kan oppfattes som et første skritt i prosessen for å utvikle en slik standard. På denne bakgrunn har FHL kommentert på en del av de konkrete forslagene til krav i standarden, og gitt innspill til endringer og viktige punkt som det må tas hensyn til i det videre arbeidet.
Nedenfor er høringsbrev, kommentarer til enkelte punkt i standarden, samt til rapport og kommentarer etter prøverevisjonen.
Vil du lese mer?
Årsmøte for Havbruk Vest arrangeres på Solstrand Hotel & Bad 7. februar.
Sjømat Norge søker flere medarbeidere. Vi er på jakt etter en kommunikasjonssjef og en fagsjef industri.
Sjømat Norge ønsker alle et godt sjømatår 2025.