Til slutt skal bedriften vurdere hva som samlet sett er de betydelige miljøaspektene. Det gjøres ved å gjøre en samlet vurdering av miljøpåvirkning, status på lover og forskrifter samt berørte parters syn. De miljøaspektene man da har vurdert til å være de mest presserende og viktige skal danne grunnlaget for å sette bedriftens miljømål i neste omgang.
Sentrale myndigheter og næringens organisasjoner har som tidligere omtalt identifisert enkelte områder til å være de prioriterte arbeids- og forbedringsområdene innen miljøarbeidet i norsk havbruksnæring. Vi har på bakgrunn av dette og erfaring med havbruksnæringen laget følgende oversikt over aktuelle miljøaspekter for matfisk- og settefiskanlegg:
Disse områdene bør være sentrale i den innledende miljøgjennomgangen. Imidlertid er det viktig at bedriftene gjør en selvstendig vurdering av aspekter ut over denne listen, slik vi har forslått i det foregående, for at viktige lokale forhold kan bli identifisert. Dersom bedriften i sin vurdering kommer fram til at ett eller flere av punktene over ikke skal inkluderes i det videre miljøarbeidet bør det begrunnes godt.
Vurderingskriterier
Vi foreslår å benytte følgende skala for en samlet vurdering av om miljøaspektene er betydelige eller ikke:
Også her bør hver enkelt bedrift definere hva de legger i de ulike begrepene. Vi vil imidlertid anbefale at aspekter som har fått minst én treer identifiseres som et betydelig miljøaspekt og derved gis høy prioritet i det videre arbeidet.
Eksempel på vurdering
I dette eksemplet har bedriften identifisert to betydelige miljøaspekter etter en grundig vurdering av status:
• Brenning av avfall (fyller ikke lover og forskrifter og har fått klager fra naboer)
• Bruk av antibiotika (har brukt mye antibiotika de siste to årene, dette er en sak som er satt høyt på dagsorden av myndighetene).
Disse betydelige miljøaspektene skal danne basis for det videre arbeidet med miljømål i denne bedriften. Andre aspekter som har fått en lavere score enn de to som er plukket ut, for eksempel bruk av kobberholdig impregneringsmiddel, kan få en annen vurdering ved et senere tidspunkt; hvis myndighetene strammer inn regelverket ytterligere, hvis bedriften øker forbruket eller dersom nyere forskning viser at problemene er større enn tidligere antatt.
Miljøpolitikken
På bakgrunn av det som er kommet fram under miljøgjennomgangen og de vurderingene som er gjort, kan det være fornuftig å gå tilbake og se om miljøpolitikken er dekkende eller om den bør justeres noe.
Prosedyrer
Det kan være fornuftig å lage prosedyrene som har med identifisering av miljøaspekter, lovbestemte og andre krav, samt berørte parters syn samtidig som man holder på med prosessen, eller rett etter at prosessen er ferdig. Se kapittel 5.6 (delen om planlegging) for beskrivelse av kravene i ISO 14001 og tips til prosedyrene.
Vil du lese mer?
Dato er satt – det er bare å legge inn i kalender. Programmet blir lagt ut her...
Miljødirektoratets tilsynsaksjon viser tydelig at vi kan bli bedre, sier Sjømat Norge og Sjømatbedriftene.
Årets mellomoppgjør er vedtatt av LO/YS. Det betyr at lokale forhandlinger kan starte.