En norsk familie spiser i gjennomsnitt i underkant av to fiskemåltider i uken. Det er alt for lite, mener Helsedirektoratet i rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2009.
Samtidig spiser vi mer kjøtt enn noen gang. Det høye kjøttforbruket fører til at vi får i oss mer mettet fett, og økningen har ført til at de gunstige endringene i kostens fettsyresammensetning har stoppet opp, mener Helsedirektoratet.
Det er først og fremst helsemessige årsaker til at Helsedirektoratet anbefaler å bytte fra kjøtt til fisk.
Fet fisk inneholder lange, flerumettede omega-3 fettsyrer som Helsedirektoratet mener kan redusere risikoen for dødelige hjerteinfarkt, særlig blant de med økt infarktrisiko, eller de som tidligere har hatt infarkt. Når vi ikke får i oss nok av disse helsebringende stoffene, og særlig dersom vi samtidig mosjonerer for lite, kan det medvirke til utvikling av hjerte- og karsykdommer, kreft, overvekt og type 2-diabetes.
Da den russiske presidenten var på statsbesøk, ble han servert norsk sild, som virkelig er en delikatesse i Øst-Europa. Det sier noe om hvilke muligheter vi har til å øke forbruket av fisk her hjemme.
Norge har lange og sterke tradisjoner for fiske og havbruk. De fleste vet at fisk er noe av det sunneste man kan spise, men kanskje er det behov for mer informasjon om dette i Norge, sier kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i FHL.
Fra sild og potet til sushi
– Vi kan i større grad gjenoppdage vår egen matkultur ved å finne frem spennende oppskrifter. Det finnes også et utall måter å tilberede fisken på, og det eksisterer så mange gode fiskeslag at det er mulig å spise fisk flere ganger i uken og likevel få det til å bli variert.
Den største utfordringen er å få barn, ungdommer og unge voksne til å spise mer fisk. Denne befolkningsgruppen spiser nemlig under halvparten så mye fisk som voksne.
Regjeringen har også i sin Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen 2007-2011 slått fast at det er gunstig om forbruket av fisk, både mager og fet fisk, øker i befolkningen. Helsemyndighetene anbefaler at man spiser mer fisk både som pålegg og til middag, og at man varierer mellom ulike fiskeslag.
Vil du lese mer?
Årsmøte for Havbruk Vest arrangeres på Solstrand Hotel & Bad 7. februar.
Sjømat Norge søker flere medarbeidere. Vi er på jakt etter en kommunikasjonssjef og en fagsjef industri.
Sjømat Norge ønsker alle et godt sjømatår 2025.