Samtidig er alle hygienebestemmelser i kvalitetsforskrift for fisk og fiskevarer av 14. juni 1996 og hele forskrift av 26.3. 1999 nr. 416 om fiskemel, fiskeolje m.v. opphevet.
Mange av de relativt detaljerte kravene i tidligere regelverk er erstattet av skjønnsmessige bestemmelser. Virksomhetene får flere valgmuligheter med hensyn til hensiktsmessige og forsvarlige løsninger, for å oppnå målene i regelverket om at sluttproduktet er helsemessig trygt. Virksomhetene er selv ansvarlig for å vurdere og gjennomføre slike løsninger.
Hygienepakken berører fiskeslakterier, fiskemottak og bearbeidingsindustrien, men også virksomheter som driver primærproduksjon, som havbruk.
Videre berøres all marin ingrediensindustri som prosesserer restråstoff, som f. eks. avskjær, slo og råstoff med kvalitetsfeil, til ulike næringsmiddelprodukter som fiskeolje samt ulike proteinprodukter m.m. til humant konsum.
For de fleste medlemmene medfører det nye regelverket ingen store endringer.
Ny veileder
FHL har utarbeidet veilederen Personlig hygiene i sjømatbedrifter som beskriver hvordan regelverkskrav til personlig hygiene kan etterleves. Se denne siden for ytterligere informasjon.
FHL vil også utarbeide en veileder for hvordan akvakulturanlegg kan etterleve hygienekravene.
Ny restkvalitetsforskrift
Hygienepakken som trådte i kraft fra 1. mars omfatter alle hygieneregler for næringsmidler. Samtidig er alle hygienebestemmelser knyttet til mattrygghet opphevet i fiskekvalitetsforskriften. Rene fiskekvalitetsbestemmelser står da igjen i restkvalitetsforskriften.
Utkast til Ny forskrift om kvalitet for fiskerivarer er nå på høring og forventes å tre i kraft i mai 2010. Høringsdokumenter finnes ved å klikke på link nedenfor.
Inntil ny kvalitetsforskrift trer i kraft, ser restkvalitetsforskriften ut slik.
Mer informasjon
Mer informasjon finnes på Mattilsynets hjemmeside:
http://www.mattilsynet.no/nye_hygienepakken
Vil du lese mer?
Årsmøte for Havbruk Vest arrangeres på Solstrand Hotel & Bad 7. februar.
Sjømat Norge søker flere medarbeidere. Vi er på jakt etter en kommunikasjonssjef og en fagsjef industri.
Sjømat Norge ønsker alle et godt sjømatår 2025.