Tekst Finn-Arne Egeness, Bacalaoforum, Lasse Rindahl, Norges fiskerihøgskole & Ingebrigt Bjørkevoll, Møreforsking AS.
Møreforsking Ålesund og Norges fiskerihøgskole, Universitetet i Tromsø har i prosjektet Produktkvalitet i verdikjedeperspektiv dokumentert hvordan direktesløying av linefanget råstoff og utblødningstid kan påvirke kvaliteten på klippfisk. Råstoff av torsk (Gadus morhua L.) fra to linebåter ble fulgt fra fangst til ferdig klippfisk. To grupper ble studert; vanlig bløgging etter standard prosedyre om bord og direktesløying.
Resultatene viser at direktesløying gir en betydelig kvalitetsreduksjon sammenlignet med ordinær bløgging og utblødning. Andelen universal (fisk som ikke er av beste kvalitet) klippfisk økte fra 20 % for vanlig bløgget fisk til 37 % for direktesløyd fisk, hovedsakelig på grunn av økt misfarging av fisken på grunn av blodfeil. Det ble imidlertid ikke påvist at utblødningstiden spiller inn på den endelige kvalitetssorteringen. Dette indikerer at tiden det tar før fisken blir bløgget og hvordan fisken blir bløgget, har større innvirkning på kvaliteten, enn hvor lenge fisken ligger i blødetank. Fangstleddet kan således ikke kompensere mangelfull blodtømming ved direktesløying gjennom økt utblødningstid.
På Båt B i forsøket ble det registrert feilskjæring/sløying (maskinell feil), vist på bilde 1, som medførte at andelen universal klippfisk økte med 20 % sammenlignet med Båt A. Dette viser klart at også mekaniske feil under fangsthåndtering kan få store konsekvenser for kvaliteten på sluttproduktet, med påfølgende økonomiske tap for klippfiskprodusentene. Den mekaniske feilen er nå rettet opp, og vil ikke kunne påvirke nåværende eller framtidige fangster.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Bilde 1 – Klippfisk fra Båt B med karakteristisk oppriving ved gatt på grunn av feilskjæring
Klippfisk torsk av universal kvalitet har en markedspris som ligger anslagsvis 6-8 kroner lavere per kilo enn klippfisk torsk av superior kvalitet. Hvis vi tar utgangspunkt i eksemplene ovenfor og en last med 200 tonn fryst H/G torsk i størrelsesklassen > 2,5 kilo, vil en økning i andelen nedklassifisert fisk med 17 %, på grunn av direktesløying, medføre en redusert eksportverdi på omkring NOK 143 000, gitt et utbytte på 60 %. Likeledes vil det gitte eksempelet med feilsløying (mekanisk feil) om bord i Båt B, som medførte en økning i andelen universal fisk med 20 %, resultere i et mulig inntektstap på NOK 168 000.
Resultatene viser at feil håndtering og bearbeiding av råstoffet om bord, kan gi betydelige kvalitetsreduksjoner på sluttproduktet og en redusert eksportverdi og dermed et tap i økonomisk profitt for klippfiskbedriften.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Bløgging av torsk om bord i et autolinefartøy i Barentshavet.
Prosjektet har vært finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond. Bacalaoforum har vært prosjektleder. Les mer om prosjektet i prosjektrapporten som du finner i linken under.
Foto; Marius Fiskum, Norges fiskerihøgskole & Ingebrigt Bjørkevoll, Møreforsking Ålesund
Vil du lese mer?
Årsmøte for Havbruk Vest arrangeres på Solstrand Hotel & Bad 7. februar.
Sjømat Norge søker flere medarbeidere. Vi er på jakt etter en kommunikasjonssjef og en fagsjef industri.
Sjømat Norge ønsker alle et godt sjømatår 2025.