Norsk eksport av saltfisk har vært atskillig lavere i år, enn hva som har vært tilfellet de siste årene. Det er dermed naturlig å tro at det ligger til dels betydelig lager langs kysten. Kunnskap om lagring av saltfisk er nødvendig for at norske produsenter skal kunne bevare og vedlikeholde kvaliteten og vekten på fisken.
Nofima Marin har på vegne av Bacalaoforum og Fiskeri og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) laget en kortfattet sammenfatning av hvordan saltfisk bør lagres. Rapporten peker på fire faktorer som er viktige for å ivareta saltfiskens vekt og kvalitet under lagringen;
Informasjonen er basert på forskningsresultat og erfaringskunnskap som er samlet og sammenstilt på relativt kort tid. Det er imidlertid gjort relativt lite forskning på langtidslagring av saltfisk. Mange forhold vedrørende lagring er derfor ubesvart, og sannsynligvis er det gode muligheter for å kunne redusere både utbyttetap og kvalitetstap ved å gjennomføre forskningsprosjekt med fokus på lagring av saltfisk.
Les mer om lagring av ferdigprodusert saltfisk i rapporten under.
Kontaktpersoner
Finn-Arne Egenss, Prosjektleder Bacalaoforum, + 47 90 65 88 40
Jorulf Straume, Fagsjef Hvitfisk, + 47 913 65 771
Forsidefoto – Eksportutvalget for fisk – Eiliv Leren
Vil du lese mer?
Årsmøte for Havbruk Vest arrangeres på Solstrand Hotel & Bad 7. februar.
Sjømat Norge søker flere medarbeidere. Vi er på jakt etter en kommunikasjonssjef og en fagsjef industri.
Sjømat Norge ønsker alle et godt sjømatår 2025.