Tørking er den viktigste prosessen ved foredling av saltfisk til klippfisk, en prosess hvor vann inne i saltfisken fordamper og transporteres ut til overflaten og overføres til omgivelsene. Imidlertid har det vært en utfordring med ulikt vanninnhold og stort energiforbruk.
I samarbeid med Sintef Energiforskning AS har Bacalaoforum, på vegne av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF), tilført næringen ny og relevant kunnskap om klippfisktørking.
Tørkehastigheten påvirkes av de ytre faktorer som temperatur og relativ luftfuktighet, men ikke av lufthastigheten, etter at overflatevannet er fjernet fra produktet. I tillegg vil fiskens geometri og anatomi ha betydning for hvor fort vannet transporteres fra det indre av fisken. Etter at overflatevannet er fjernet, vil det dannes ett tørrsjikt på fiskens overflate, noe som øker tørkemotstanden. Samtidig vil fiskeskinnet virke som en barriere mot vanntransport fra skinnsiden.
(Illustrasjonsfoto – Artikkelen fortsetter under bildet)
Noe av denne, og annen kunnskap som er kommet fram i forumets prosjekter, har den tekniske totalentreprenøren YIT tatt med seg. Resultatet har blitt at de har klart å redusere forbruket av energi i framtørkingen av saltfisk til klippfisk hos produsenten Jangaard Export AS med nærmere 40 %.
Noe som naturligvis har gitt gode bedriftsøkonomiske besparelser. Samtidig bidrar et lavere energiforbruk til positive gevinster for miljøet.
Se linker under for mer informasjon om både prosjektresultater og samarbeidet mellom Jangaard Export AS og YIT.
Foto; Finn-Arne Egeness, Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.
Vil du lese mer?
Sjømat Norge støtter Fiskeridirektoratets nye tiltak til reguleringer rundt turistfiske i sjø.
Sjømat Norge leverte nylig sitt høringssvar til Nærings- og fiskeridepartementets høringsnotat av 25. november 2024 om forslag...
Sjøfartsdirektoratet har laget et skriv som forklarer hvordan røktere og akvateknikere registrerer fartstid.