I dag er det offentliggjort at norsk fiskerinæring har søkt sertifisering av fiskeriene knyttet til nordøstarktisk torsk og hyse. Tidligere i år er de norske seifiskeriene blitt sertifisert. Sertifiseringen av sei markerte starten på en prosess som vil omfatte alle de store norske fiskeriene. Det er også ingangsatt sertifisering av reke-, makrell- og sildefiskeriene.
– Den norske fiskeriforvaltningen er kåret til å være verdens beste, og vi kan være stolte av at vi som fiskerinasjon står for bærekraftige høsting av ressursene i havet. Samtidig reises det økende krav fra markedene om at sjømaten må miljømerkes slik at det blir tydelig for forbrukerne at fisken de kjøper ikke kommer fra truede bestander. Sertifiseringen som vi nå er i gang med på alle de store fiskerene, er et svar på dette kravet, sier Geir Ove Ystmark, direktør næringsutvikling i FHL.
Det er den uavhengige organisasjonen MSC (Marine Stewardship Council) som skal sertifisere torsk og hysefisket. Fra norsk side er det Eksportutvalget for fisk som administrativt håndterer sertifiseringssøknaden. Det er ventet at en godkjenning vil foreligge om et års tid, noe som åpner muligheten for at mer sjømat fra Norge kan bære MSCs miljømerke.
Forbrukere som kjøper miljømerket sjømat kan på denne måten se at fisken kommer fra bærekraftige bestander og fiskerier.
Det finnes flere internasjonale institusjoner som gjennomfører denne type sertifisering basert på anerkjente standarder. Norsk sjømatnæring ønsker å ta i bruk flere sertifiseringsordninger, og har derfor prosesser på gang med flere sertifiseringsorganer, eksempelvis svenske Krav.
– Ved å utnytte bredden av slike sertifiseringsordninger, kan vi høste bredere erfaring av hvordan dette fungerer i markedene. Og sammen med de dokumentasjonsordningene Norge selv har på sin fiskeriforvaltning, vil sertifisering av denne type styrke vår posisjon som et av verdens viktigste tilførselsland av sjømat, sier Ystmark.
Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL) er en landsomfattende næringspolitisk arbeidsgiverorganisasjon. FHL organiserer mer enn 500 medlemsbedrifter med over 8.000 ansatte innen alle sektorer i fiskeindustrien og havbruksnæringen.
Vil du lese mer?
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.
Meldingens viktigste formål er å gjøre Norge bedre forberedt på kriser og krig.
– Min opplevelse er at vi jobber nå enda tettere på problemstillingene, sier Skaar Amthor.