Samtidig som norsk lakseproduksjonen er firedoblet siden 1990, er antall tilfeller av alvorlig smittsomme sykdommer redusert med en tredjedel. Det viser at næringen tar arbeidet med fiskehelse på alvor og får stadig bedre kontroll med fiskesykdommer.
Det er med andre ord ingen automatikk i at en økning av produksjonen fører til en forverring av fiskehelsen.
Dette går tydelig frem av vedlagte faktaark som viser utviklingen av de mest smittsomme og tapsbringende sykdommene næringen er blitt rammet av siden 1990. Hovedbildet er at oppdrettere gjennom tett samarbeid med forskningsmiljøer og myndighet har satt inn smitteforebyggende tiltak og tatt i bruk vaksiner som har gitt gode resultater.
Havbruksnæringen, forskere og myndigheter bruker store ressurser på å forbedre fiskehelsen og å redusere tapene også fremover. Eksempler på det er handlingsplanen for PD og utvikling av gode system for å fange opp nye sykdommer.
Vil du lese mer?
Velkommen til medlemsmøte i Sjømat Norge havbruk nord 2.-3. juni. Denne gangen møtes vi i vakre omgivelser...
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.
Meldingens viktigste formål er å gjøre Norge bedre forberedt på kriser og krig.