Investeringene fordeler seg over 2006, 2007 og 2008 med henholdsvis 1,2 milliarder, 1,7 milliarder og 1,9 milliarder kroner. Oversikten er utarbeidet av organisasjonen Norske leverandører til havbruksnæringen (NLTH).
Nyinvesteringene skal gjøre anleggene sikrere og dermed hindre rømming. Konkret er pengene for eksempel brukt til merder, nøter, utstyr til forankring, service, tjenester og rådgivning.
– Når 2008 er omme vil næringen nesten ha brukt fem milliarder kroner på dette over tre år. Det er et voldsomt løft som er i ferd med å gi resultater, sier Aina Valland, direktør for miljø i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.
Valland sier det er en motivasjon for næringen at innslaget av rømt oppdrettslaks i vassdragene er gått betydelig ned de senere årene.
– Dette viser at det arbeidet næringen gjør nytter, andelen oppdrettslaks i 26 undersøkte elver i 2007 var en tredjedel av nivået i omkring 1990. Lavt innslag av oppdrettslaks i elvene indikerer at omfanget av problemene rømming kan skape for villaksen er på veg ned, sier hun.
Havbruksnæringen har en nullvisjon når det gjelder rømt oppdrettsfisk. På vei mot dette er det satt konkrete mål.
– Målet for 2007 var en halvering i forhold til 2006. Det greide vi, og målet for 2008 er en ytterligere reduksjon på 30 prosent. Rømmingstallene som Fiskeridirektoratet har presentert så langt i år er også positive, sier hun.
Parallelt med investeringene i nytt teknisk utstyrer driver havbruksnæringen betydelig opplæring for å bedre rutinene. Det er også systemer for at oppdretterne skal lære av hverandre.
– Det jobbes hardt i næringen for å få bukt med rømningene.Bedriftene samarbeider også i stor grad omkring dette og deler sine erfaringer, gode som dårlige, med sine konkurrenter, sier Valland.
FHL dekker hele verdikjeden fra fjord til bord innen norsk fiskeri- og havbrukssektor. FHL er en landsdekkende næringspolitisk arbeidsgiverorganisasjon hvor medlemmene er alt fra små familiebedrifter til store multinasjonale selskap. FHL er tilsluttet Næringslivets hovedorganisasjon (NHO).
Vil du lese mer?
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.
Meldingens viktigste formål er å gjøre Norge bedre forberedt på kriser og krig.
– Min opplevelse er at vi jobber nå enda tettere på problemstillingene, sier Skaar Amthor.