– Dette er gledelig, men også som forventet etter at WTO tidligere i vinter slo fast at EU ikke hadde grunnlag for innføringen av tiltakene mot norsk laks. Norge har hele tiden avvist at dumping på EU-markedet har funnet sted. Tiltakene har vært urettmessige og virket konkurransevridende, sier styreleder Ole-Eirik Lerøy i FHL.
Det endelige vedtaket i saken skal treffes av EUs ministerråd og alt ligger nå an til at tiltakene mot norsk laks blir opphevet innen 21. juli i år.
Norge er viktigste tilførselsland av laks til EU med en årlig eksportverdi på 13 milliarder kroner. Samtidig har Norge hatt et uavklart handelsforhold med EU i nærmere 20 år. I 2006 ble det blant annet innført minstepriser på innførsel av norsk laks. Minsteprisene har variert for ulike lakseprodukter.
WTO ga Norge medhold
Norske myndigheter brakte saken inn for WTO som høsten 2007 ga Norge medhold på 22 sentrale punkter. WTO-panelet konkluderte med at tiltakene mot norsk laks var innført på sviktende grunnlag.
EU-kommisjonen er nå i ferd med å avslutte en omfattende granskning av norsk lakseproduksjon. I arbeidet med denne granskningen har Kommisjonen ikke funnet grunnlag for å hevde at norske lakseprodusenter har dumpet laks i EU-markedet og de har heller ikke funnet grunnlag for at det er risiko for dumping i fremtiden.
– Avvikling av tiltakene er dermed det eneste riktige. Det er betydelig vekst i etterspørselen etter laks, samtidig som veksten i tilførsel begrenses blant annet som følge av produksjonsproblemer i Chile og norske produksjonsreguleringer, sier Trond Davidsen, direktør markedsadgang i FHL.
Vil gi bedre stabilitet
For laksenæringen går det mot tryggere og avklarte rammevilkår for handelen, noe som gjør at det er mulig å jobbe mer langsiktig med markedsarbeid og med langsiktige avtaler.
– Det kan gi større stabilitet i markedet. Det betyr også at norsk laksenæring kan fokusere på det man er god på nemlig markedsutvikling og kundepleie, sier Davidsen. For svært mange bedrifter i den norske laksenæringen har EUs dumpingpåstander de siste årene medført omfattende og tidkrevende undersøkelser gjennom flere år. Dagens gledelige melding fra Brussel innebærer at bedriftene slipper å bruke mye tid og ressurser på dette.
FHL dekker hele verdikjeden fra fjord til bord innen norsk fiskeri- og havbrukssektor. FHL er en landsdekkende næringspolitisk arbeidsgiverorganisasjon hvor medlemmene er alt fra små familiebedrifter til store multinasjonale selskap. FHL er tilsluttet Næringslivets hovedorganisasjon (NHO).
Vil du lese mer?
Velkommen til medlemsmøte i Sjømat Norge havbruk nord 2.-3. juni. Denne gangen møtes vi i vakre omgivelser...
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.
Meldingens viktigste formål er å gjøre Norge bedre forberedt på kriser og krig.