Beskyttelsen er hjemlet i den offentlige norske merkeordningen Beskyttede betegnelser. Lovbeskyttelse av produktnavnet Tørrfisk fra Lofoten skal sikre eksklusiviteten til en av Norges eldste eksportvarer, framgår det av en pressemelding fra KSL Matmerk.
Det formelle beviset på lovbeskyttelsen ble overrakt tørrfiskprodusentene i Lofoten under et møte i Svolvær fredag 9. mai.
I tusen år har tørrfisk vært en viktig norsk handelsvare. Det årlige innsiget av gytemoden torsk og et perfekt klima har gjort Lofoten til sentrum for tørrfiskproduksjonen. Nå skal lovbeskyttet opprinnelsesmerking bidra til å sikre salget av Tørrfisk fra Lofoten i de viktigste eksportmarkedene, særlig i Italia.
– En milepæl
Bak produktnavnet Tørrfisk fra Lofoten står en sammenslutning av så langt 27 tørrfiskprodusenter i Lofoten. Tørrfisk som produseres og selges under navnet Tørrfisk fra Lofoten skal i følge beskyttelsen være torsk som er fanget i Lofoten og Vesterålen, og deretter naturtørket og kvalitetssortert av bedrifter i Lofoten.
– Det er en milepæl at aktørene i denne næringen har samlet seg om å sikre produktet en beskyttet betegnelse. Synliggjøring av opprinnelse blir stadig viktigere når forbrukerne skal velge hva de vil spise, sier administrerende direktør Gabriella Dånmark i KSL Matmerk.
Det aller meste av Tørrfisk fra Lofoten eksporteres til Italia. En undersøkelse viser at kjøperne i Italia er villige til å betale mer for tørrfisk med tydelig opprinnelsesgaranti og -merking.
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.