Brasilianerne spiser både klippfisk av torsk, sei, lange og brosme.
Det er ikke bare en, men trolig flere forklaringer på hvorfor konsumet av klippfisk har økt i Brasil de siste årene. Konsumet av klippfisk nærmer seg nå samme nivå som under toppårene på 1990-tallet. Viktige stikkord er økonomiske utvikling, et større helsefokus, nye retter og større tilgjengelighet.
Den brasilianske økonomien har fortsatt sin positive utvikling og mange konsumenter har fått en slik kjøpekraft at de kan kjøpe og konsumere klippfisk mer regelmessig enn tidligere. Valutaen har styrket seg både mot dollar og den norske kronen. Finanskrisen og uroen i de globale kredittmarkene har imidlertid bidratt til at brasilianske real har svekket seg betydelig mot dollar den siste tiden.
Fokuset på helse er betydelig i Brasil, slik som i mange vestlige markeder. Noe som har resultert i at klippfisk er blitt et preferert valg for mange konsumenter. Det økte helsefokuset har resultert i mange nye retter og vi finner i dag klippfisk som ingredienser i retter som pizza, lasagne og salat.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Klippfisk som ingrediens i nye retter kan trolig forklare noe av veksten i det brasilianske markedet.
Konsumet av klippfisk har tradisjonelt vært konsentrert rundt høytidene jul og påske. Butikkundersøkelser i Brasil tyder imidlertid på at klippfisk nå i større grad enn tidligere er tilgjengelig i butikk i store deler av året i de store byene.
Klippfisk synes å ha en enestående posisjon i Brasil, både som tradisjonsbærer og som “utfordring” i matveien. Det å servere og spise klippfisk blir sett på som en veldig innbydende og forbundet med rituelle handlinger og en enestående smaksopplevelse. Klippfisk skal ikke spises alene og den er forbundet med spesielle anledninger, ikke nødvendigvis religiøse høytider som jul og påske.
Klippfiskboller eller bolinhos er populært som forrett eller tilbehør til øl i Brasil.
Dette står i sterk kontrast til det vi opplever som foregår i Portugal. I Portugal er klippfisk hverdagsmat og høytidsmat. Familien samles ofte med klippfisk på menyen til jul og påske også i Portugal, men svært mange portugisere spiser klippfisk på fredager, gjerne til lunsj.
Prosjektet har vært finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond.
Vil du lese mer?
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.
Meldingens viktigste formål er å gjøre Norge bedre forberedt på kriser og krig.
– Min opplevelse er at vi jobber nå enda tettere på problemstillingene, sier Skaar Amthor.