Dette framgår av et høringsbrev Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) har sendt til Finansdepartementet. Bakgrunnen er at myndighetene utreder innføring av arealavgift i oppdrettsnæringen i forbindelse med regjeringens strategi for vekst og utvikling av havbruksnæringen.
Næringen er i utgangspunktet sterkt imot arealavgiften, siden det samlede skatte- og avgiftstrykket allerede er høyt.
Produksjonskostnadene i næringen er høyere enn i konkurrentland, og historien viser at lønnsomheten kan variere sterkt over år. For å ivareta konkurransekraften mener FHL at en innføring av arealavgift forutsetter at myndighetene kutter i andre avgifter.
– Fra vårt ståsted synes det som eksportavgiften og forskningsavgiften er de mest nærliggende å se på. Dette er avgifter som skaper økte innbetalinger med økt eksport. Den kraftige veksten i sjømateksporten de siste årene kan dermed gi rom for å redusere på disse avgiftene, sier Ystmark som er direktør for næringsutvikling i FHL.
Eksportavgiften og den såkalte FoU-avgiften fastsettes av myndighetene og delfinansierer viktige fellesinstitusjoner som Eksportutvalget for fisk og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond. Den betydelige eksportveksten de siste årene åpner for å redusere avgiftsnivået uten at det i vesentlig grad rammer aktivitetsnivået til disse institusjonene, mener FHL.
Samtidig understreker næringen at det må være opp til kommunene selv å bestemme om det skal kreves inn arealavgift. Allerede i dag bidrar oppdrettsselskapene betydelig til næringsutviklingen i distriktene. Uansett må det settes et tak på avgiftsnivået. FHL mener det er avgjørende at kommunene selv, og sammen med oppdrettsnæringen lokalt, får disponere inntektene fra en slik arealavgift.
– Dessuten er det naturlig at en eventuell skattlegging må gjelde alle aktører som bruker fellesareal, enten vi snakker om kaianlegg, flytebrygger, undersjøiske kraftverk eller vindmøller til havs, sier Geir Ove Ystmark.
* * *
FHL dekker hele verdikjeden fra fjord til bord innen norsk fiskeri- og havbrukssektor. FHL er en landsdekkende næringspolitisk arbeidsgiverorganisasjon hvor medlemmene er alt fra små familiebedrifter til store multinasjonale selskap. FHL er tilsluttet Næringslivets hovedorganisasjon (NHO).
For ytterligere kommentarer:
Geir Ove Ystmark, direktør næringsutvikling FHL (tlf. 48 12 71 55)
Are Kvistad, informasjonssjef FHL (tlf. 47 80 79 10)
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.