Næringskomiteen på Stortinget skal denne uka gjennomføre to høringer på stortingsmeldingen om kongekrabbeforvaltningen. FHL vil i tillegg til skriftlige innspill komme med kommentarer på høringen i Vadsø torsdag 17. januar.
FHL støtter regjeringens beslutning om å videreføre en vestlig grense ved 26.-graden, det vil si at kongekrabben ikke skal få utbrede seg vest for Magerøya.
Nedfiskingspremie
– Vi er også positiv til at det settes en ny grense med fritt fiske nord for den kommersielle sonen. Men skal man lykkes med nedfiskingen utenfor disse grensene, må det i tillegg innføres en såkalt hodepris på kongekrabber som fanges i nord og vest. Myndighetene må sette av midler til dette for å sikre fangsting ikke bare av den kommersielt mest interessante hankrabben, men også hunkrabbe og småkrabbe. Bare slik kan man sikre at nedfiskingen blir effektiv, sier Aina Valland.
Kongekrabbe (kamtsjatkakrabbe) fantes tidligere bare i Stillehavet, inntil sovjetiske forskere satte ut arten i Murmanskfjorden på 1960-tallet. Siden har den spredd seg øst- og vestover i det sørlige Barentshavet. Krabben har også satt seg i naturen i Øst-Finnmark, som kontinuerlig vil ha innsig av nye individer fra russisk side.
– Det er derfor ikke mulig å lykkes med full nedfisking i Øst-Finnmark. Derimot er det siden 1990-tallet bygd opp en levedyktig industri basert på kongekrabbefangst. En oppegående kongekrabbenæring er viktig for å ha mottak og dermed også avgjørende for å kunne lykkes med nedfisking i nord og vest, understreker Valland.
For mindre tettsteder som Bugøynes er kongekrabben blitt en ressurs som både sikrer økonomien i den minste kystflåten og de mest sårbare fiskebrukene.
Viktig næring
Det er den store kongekrabben som sikrer industrien lønnsomhet. Det er derfor viktig at kongekrabbekvotene innenfor den kommersielle sonen sikrer god tilgang på stor kvalitetskrabbe. FHL ber om at det settes totalkvote i denne sonen som sikrer god tilgang på stor krabbe.
FHL er av hensyn til å opprettholde en lønnsom næring også bekymret for at nedfisking i nord og vest skal åpne for at det etableres ombordproduksjon på store kjøpefartøy utenfor Finnmark, ifølge Geir Ove Ystmark, direktør næringsutvikling i FHL.
– Dette vil i så fall ramme råstoffgrunnlaget for landindustrien, og vi risikerer at den økonomiske infrastrukturen rundt høstingen av kongekrabben blir rasert. FHL foreslår derfor at det innføres et generelt krav om at all kongekrabbe skal ilandføres til landindustrien, men at det selvsagt må være fri konkurranse mellom de ulike kjøperne om råstoffet, sier Ystmark.
FHL deltar på næringskomiteens høringsmøte i Vadsø med Geir Ove Ystmark. I tillegg stiller Øyvind Seipæjærvi i Bugøynes Kongekrabbe som er en av aktørene i krabbenæringen i Øst-Finnmark.
* * *
FHL dekker hele verdikjeden fra fjord til bord innen norsk fiskeri- og havbrukssektor. FHL er en landsdekkende næringspolitisk arbeidsgiverorganisasjon hvor medlemmene er alt fra små familiebedrifter til store multinasjonale selskap. FHL er tilsluttet Næringslivets hovedorganisasjon (NHO).
Ytterligere informasjon:
Geir Ove Ystmark, direktør næringsutvikling FHL (tlf. 48 12 71 55)
Aina Valland, direktør miljø FHL (tlf. 97 14 57 77)
Vil du lese mer?
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.
Meldingens viktigste formål er å gjøre Norge bedre forberedt på kriser og krig.
– Min opplevelse er at vi jobber nå enda tettere på problemstillingene, sier Skaar Amthor.