I dag offentliggjorde Eksportutvalget for fisk de nye rekordtallene som viser at det ble eksportert sjømat for 37 milliarder kroner i fjor. De viktigste sjømatproduktene fra Norge er oppdrettslaks, torsk og sild.
Torsk fra havbruk står nå for 16,7 prosent av den ferske torskeeksporten. Blant aktørene som står bak satsningen på torsk i oppdrett, er selskaper og enkeltpersoner i næringen som har vært sterkt medvirkende til at Norge er blitt den desiderte stormakten på laks.
left::- Torsk er “kongen” av hvitfisk i markedene og kan bli det nye norske oppdrettseventyret. Laksenæringen har vist en særegen evne til å overvinne problemer og utfordringer, og det er grunn til å tro at det samme vil skje på torsk og andre arter. Men for at dette skal være mulig, må myndighetene legge til rette for utvikling i havbruksnæringen, sier Andreassen (bildet).
Det handler om tilgang på arealer, økonomiske rammevilkår, rekruttering av arbeidskraft, markedsadgang og en offentlig forvaltning som ikke bare kontrollerer næringen, men også stimulerer og veileder bedriftene.
– Vi som arbeider i en subsidiefri næring har i årevis sett at andre sektorer i næringslivet får nettolønnsordninger, snille skatteregler og milliardoverføringer. Oppdretterne ber ikke om subsidier, kun rammevilkår lokalt som gjør det mulig å konkurrere globalt, sier Andreassen.
Også villfisknæringen må sikres industrielle rammevilkår, mener FHL, slik at man ikke unødvendig taper terreng i forhold til havbruk.
– Det er fortsatt et stort ubrukt potensial i villfisksektoren, forutsatt at man legger opp til en mer markedsrettet og forutsigbar tiltang på råstoff til industrien, sier Geir Andreassen.
Han mener fiskere, oppdrettere og ansatte i industrien kan være stolt av å arbeide i landets viktigste distriktsnæring. Over hele verden øker konsumet av fisk. FN har sagt at den vesentlige økningen i verdens matvareproduksjon må komme på sjømat, fortrinnsvis fra dyrking av havet. Ikke bare av hensyn til menneskenes helse og ernæring, men også fordi oppdrett er ressurseffektiv matproduksjon.
– Disse utsiktene åpner for store muligheter, men innebærer også en forpliktelse for oss. Norge har både naturgitte og kompetansemessige fortrinn som setter oss i stand til å møte denne utfordringen, sier Andreassen.
***
FHL dekker hele verdikjeden fra fjord til bord innen norsk fiskeri- og havbrukssektor. FHL er en landsdekkende næringspolitisk arbeidsgiverorganisasjon hvor medlemmene er alt fra små familiebedrifter til store multinasjonale selskap. FHL er tilsluttet Næringslivets hovedorganisasjon (NHO).
Vil du lese mer?
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.
Meldingens viktigste formål er å gjøre Norge bedre forberedt på kriser og krig.
– Min opplevelse er at vi jobber nå enda tettere på problemstillingene, sier Skaar Amthor.