Saken gjelder problemet med rømt oppdrettfisk hvor Økokrim ønsker å intensivere sitt arbeide. FHL mener at det er positivt at kunnskapen økes hos politimyndighetene, det øker rettssikkerheten til næringsaktørene. Det er også en fordel med grundig etterforskning i de sakene hvor det er skjellig grunn til mistanke om at noe ulovlig kan ha foregått.
Problemet er at Økokrim og Fiskeridirektoratet i en rapport bestilt av Riksadvokaten også fremsetter en del miljøfaglige påstander det ikke finnes dekning for. I tillegg gis det inntrykk av at all rømming er miljøkriminalitet, noe som bryter med grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper i forhold til forhåndsdømming.
– Økokrim og Fiskeridirektoratet slår inn åpne dører hvis de tror det er motstand i næringen mot å redusere rømming. Økokrim krever i samme åndedrag penger til nye stillinger, og vi reagerer negativt på at budsjettmessige forhold blandes sammen med påstander som i beste fall er omstridte, sier Aina Valland (bildet), direktør for miljø i Fiskeri og havbruksnæringens landsforening (FHL).
Blant de forholdene i rapporten FHL ønsker å ta opp med Riksadvokaten er:
FHL mener det er særlig problematisk når offentlige aktører som Økokrim og Fiskeridirektoratet kommer med slike utspill.
– Vi savner saklige begrunnelser og gjennomdokumentert informasjon, og mener dette i større grad er et politisk utspill enn en uavhengig rapport. Særlig problematisk blir dette når saken blandes sammen med taktiske utspill for å få mer penger over statsbudsjettet. Offentlige aktører tillegges tradisjonelt stor troverdighet i media, og vi mener derfor at aktørene må vise særlig aktsomhet når man går ut i offentligheten, sier Valland.
FHL vil nå sende brev til Riksadvokaten for å be om et møte hvor næringen kan legge frem sitt syn på rapporten. Næringen vil da også orientere om sitt omfattende arbeid for å hindre at oppdrettsfisk rømmer.
– Næringen tar selvkritikk på at det har rømt for mye fisk, nettopp derfor vedtok næringen i fjor en nullvisjon for rømt oppdrettsfisk. Målet for 2007 var en halvering i forhold til 2006. Dette målet ble nådd. Det er allerede satt et nytt mål for 2008 hvor rømmingen skal ned med ytterligere 30 prosent, sier Aina Valland i FHL.
FHL dekker hele verdikjeden fra fjord til bord innen norsk fiskeri- og havbrukssektor. FHL er en landsdekkende næringspolitisk arbeidsgiverorganisasjon hvor medlemmene er alt fra små familiebedrifter til store multinasjonale selskap. FHL er tilsluttet Næringslivets hovedorganisasjon (NHO).
Ytterligere informasjon og kommentarer:
Direktør for miljø Aina Valland (tlf.
971 45 777
)
Kommunikasjonsdirektør Knut Olav Tveit (tlf.
414 76 390
)
Vil du lese mer?
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.
Meldingens viktigste formål er å gjøre Norge bedre forberedt på kriser og krig.
– Min opplevelse er at vi jobber nå enda tettere på problemstillingene, sier Skaar Amthor.