På denne siden beskrives sertifiseringsprosessene både ift ISO 14001 (øverst) og EMAS (nederst).
8.1 ISO 14001
Sertifiseringsprosessen
Bedriftens oppgaver i sertifiseringsprosessen er å:
Hvert sertifiseringsselskap har sin egen måte å gjennomføre sertifiseringsprosessen på, men forskjellene er som oftest små. I hovedsak er prosessen slik:
Viktige momenter for bedriften ved sertifisering
Vi gir under eksempel på viktige momenter som sertifiseringsselskapene som regel legger vekt på i en sertifiseringsprosess:
Hva sjekkes ved en sertifisering?
Kilde: Nemko Certification
Miljørapport
ISO 14001 har ikke krav om at bedrifter som sertifiseres skal utarbeide en miljørapport. Standarden krever kun at miljøpolitikken skal være tilgjengelig for allmennheten ( 4.2 f ) og at bedriften skal bestemme hvordan den skal kommunisere sine betydelige miljøaspekter utad (4.4.3).
Det kan imidlertid være gode grunner til å utarbeide en rapport om bedriftens miljøarbeid. En miljørapport vil kunne brukes i en rekke sammenhenger som for eksempel overfor miljømyndigheter, lokale myndigheter, fiskerimyndigheter og kunder. Den skal være skrevet på en lettfattelig måte og være kortfattet og fungerer i mange tilfeller som god markedsføring av bedriften. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har utarbeidet en veiledning for hvordan en miljørapport kan skrives. Det er også utarbeidet en norsk standard, NS 9440 Miljørapportering – Retningslinjer, som kan benyttes ved utformingen av en miljørapport.
8.2 EMAS
I EMAS er sertifisering tett knyttet til utarbeidelsen av en såkalt miljøredegjørelse. Sertifiseringsselskap kalles miljøkontrollør i EMAS' terminologi.
Hovedhensikten med miljøredegjørelsen er å gi allmennheten et riktig bilde av bedriftens miljøinnsats og miljøaktiviteter, samt hvilken innsats bedriften vil gjøre på miljøområdet framover. Miljøredegjørelsen skal utarbeides for hvert industriområde som deltar i ordningen
Når skal redegjørelsen lages?
Miljøredegjørelse skal utarbeides ved:
Omfang og detaljeringsgrad
Omfang og detaljeringsgrad vil varierer betydelig, avhengig av hvilken type miljøredegjørelse som er aktuell. Informasjonen bør være relevant, troverdig og mulig å sammenligne fra år til år. Den bør være leservennlig og forklare eventuelle faguttrykk.
Passe størrelse vil være 5-6 sider for en mellomstor bedrift (50-200 ansatte). En såpass liten miljøredegjørelse krever en ekstra innsats i forhold til å avgjøre hvilken informasjon som skal med, det er mer krevende enn å skrive et dokument på 20 sider.
Innhold
Redegjørelsen skal inneholde følgende:
Miljøredegjørelsen skal rette oppmerksomheten mot vesentlige endringer siden forrige revisjonsperiode.
Godkjennes av miljøkontrollør
Miljøredegjørelsen skal godkjennes av en akkreditert miljøkontrollør. Både norske og utenlandske kan brukes. En fortegnelse over de norske miljøkontrollørene finnes i vedlegg 3 eller hos Norsk Akkreditering og hos NHO. De utenlandske miljøkontrollørene står i De Europeiske Fellesskaps Tidende.
Registrering
For bli EMAS-registrert må bedriften fylle ut et søknadsskjema som fås hos Brønnøysund-registeret. Utfylt søknadsskjema sendes så sammen med godkjent miljøredegjørelse inn til Brønnøysund-registeret for registrering. Navnet på det registrerte industriområdet blir så oppført i:
Avhengig av bedriftens størrelse og kompleksitet, skal det minst hvert 3. år sendes inn en godkjent miljøredegjørelse til Brønnøysund-registret.
For å bli EMAS-registrert må bedriften oppfylle alle relevante lover og forskrifter på miljøområdet. Hvis en EMAS-registrert bedrift allikevel bryter gjeldende bestemmelser, har forurensningsmyndighetene (SFT og Fylkesmennene) anledning til å forlange at bedriften ikke blir registrert eller at den strykes fra EMAS-registeret.
EMAS-logo
EMAS-registrerte bedrifter har anledning til å bruke en bestemt logo for eksempel på sine brevvark. Denne logoen er felles over hele Europa, og vil bli gjenkjent i utlandet. Bedriftens miljøengasjement- og arbeid blir på denne måten synliggjort. Det er imidlertid ikke tillatt å bruke logoen direkte på produktet eller som reklame for produkter. Det finnes også fire forskjellige erklæringer som kan benyttes sammen med logoen.
Vil du lese mer?
Årsmøte for Havbruk Vest arrangeres på Solstrand Hotel & Bad 7. februar.
Sjømat Norge søker flere medarbeidere. Vi er på jakt etter en kommunikasjonssjef og en fagsjef industri.
Sjømat Norge ønsker alle et godt sjømatår 2025.