Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) har gjennomført seks kurssamlinger de fire siste ukene. Sentrale tema på disse samlingene har vært tekniske løsninger, driftsrutiner og beredskap. Problemstillingene er belyst av foredragsholdere fra Sintef Fiskeri og havbruk, Fiskeridirektoratet, enkeltbedrifter og utstyrsprodusenter.
Statistikk fra Fiskeridirektoratet viser at antall rømt oppdrettslaks har gått betydelig ned både i 2007 og hittil i år.
– Vi ser at målrettet innsats over tid, sammen med økt bevissthet hos den enkelte bedrift, er beste måte å få bukt med rømmingsproblemet, sier Aina Valland, direktør miljø i FHL.
Norske oppdrettere har tradisjon for å utveksle informasjon og erfaringer for å løse viktige utfordringer i næringen. På samme måte som det jobbes systematisk med utvikling av produksjonen, samordnes innsatsen for å løse miljøutfordringene næringen står overfor.
– Vi gleder oss over den positive utviklingen som viser en nedgang i rømmingstallene, men næringsaktørene kan bli enda dyktigere på dette feltet, sier Valland.
FHL har arrangert denne type kurssamlinger også tidligere, og er ett av en rekke tiltak og initiativ for å hindre rømming:
FHL står som arrangør av kurssamlingene. Kursene er delfinansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond.
Vil du lese mer?
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.
Meldingens viktigste formål er å gjøre Norge bedre forberedt på kriser og krig.
– Min opplevelse er at vi jobber nå enda tettere på problemstillingene, sier Skaar Amthor.