Kampen om de klokeste hodene og flittigste hendene gjør seg gjeldende også i sjømatsektoren. Utfordringen er gjerne at uten rekruttering av de beste, stopper utviklingen opp.
Her følger noen korte råd om hva bedriftene selv kan gjøre for å bedre tilgangen på god og motivert arbeidskraft.
- Tenk langsiktig og legg planer for bemanningssituasjonen i bedriften.
- Inngå partnerskapsavtaler med den lokale skolen.
- Delta på yrkes og karrieremesser. Kontakt FHL, EFF og Laksefakta for materiell (FHL kan koordinere). Vær synlig og synliggjør hvilke muligheter som finnes i din bedrift.
- Ha åpen dag på anlegget en gang i året.
- Sett dere inn i arbeidslivsregelverk i fht opplæring av mindreårige som ikke er i utdanning. De er viktige å motivere og trekke til seg potensielle arbeidstakere på et tidlig tidspunkt, men pass opp for hindringer i regelverket. Kontakt Rune Dyrvik (FHL) for juridisk veiledning (99 11 00 00).
- Still lære- og lærlingeplasser til disposisjon. Sjansen for å få en kvalifisert søker er større når personen har hatt læreperioden sin i din bedrift! Lærlingperioden gir dessuten bedriften en unik mulighet til å bli kjent med mulige arbeidstakere.
- Still praksisplasser og sommerjobber til disposisjon. Alt for mange som går høyere utdanning har ikke praksis. Vi må bidra til at dette bedrer seg.
- Konkurransedyktig lønn og arbeidsvilkår teller.
- Dine ansatte er dine beste PR- og rekrutteringsagenter. Skap et godt og positivt arbeidsmiljø med gode arbeidsvilkår, det bidrar til at andre vil jobbe i nettopp din bedrift.
- Tittel på de ansatte er opp til enhver bedrift å bestemme, men sørg for at stillingstittel skaper stolthet og aneelse. Stillingstittel bør gjenspeile den faktiske jobben. En med fagbrev er en fagoperatør i akvakultur, men liknende tittler kan være driftsoperatør, akvatekniker, prossessoperatør, driftstekniker osv.