Havforskningsinstituttets nye risikovurdering som ble offentliggjort torsdag, retter søkelyset på miljøutfordringer knyttet til det å drive lakseproduksjon i Norge. Rapporten nevner smittepress av lakselus og rømt oppdrettslaks som de største utfordringene.
Samtidig bekrefter rapporten at utslipp av næringssalter fra havbruk praktisk talt ikke er et problem langs kysten.
– Denne rapporten viser at laksenæringen prioriterer riktig i arbeidet med å redusere egen miljøpåvirkning. Arbeidet mot lakselusa og det å forhindre rømming er våre viktigste oppgaver, sier styrerepresentant i FHL og leder av Bransjegruppe Havbruk, Sveinung Sandvik.
Han understreker at Havforskningsinstituttets rapport kun belyser mulige problemområder forbundet med lakseproduksjon langs kysten. Den kvantifiserer ikke mulige konsekvenser for ville bestander, og den vurderer ikke hvordan risiko ved sjømatmangel skal balanseres i forhold til graden av miljøpåvirkninger. Rapporten sier heller ikke noe om hvilke tiltak som faktisk settes inn for å sikre at miljøpåvirkningen fra denne type matproduksjon kan skje innenfor akseptable grenser.
Målrettede tiltak
Havbruksnæringens målrettede innsats over tid har redusert antall rømt fisk kraftig de siste årene. Siden høsten 2009 har næringen også hatt et særlig fokus mot lusebekjempelsen. Koordinert innsats har gjort at lusenivåene har vært lave ved smoltutvandringen de to siste årene, noe som er helt i tråd med målsettingene.
Parallelt med dette arbeides det med langsiktige tiltak for å bygge en mer robust lusebekjempelse som i mindre grad er basert på bruk av legemidler.
– Likevel skal vi være de første til å innrømme at vi har en vei å gå før vi er i mål. Det blir på alle områder stilt strenge krav til vår virksomhet. De kravene arbeider vi for å nå. I fjor brukte næringen nærmere en milliard kroner på tiltak for å begrense lakselusa. Det er en massiv innsats, men alle forstår at man ikke kan løse slike utfordringer over natta, sier Sandvik.
Mer data
Rapporten fra Havforskningen setter også søkelyset på mangelfull informasjon innen en del områder.
– Vi mener all forvaltning må være basert på fakta og kunnskap, og vi ønsker at det skal settes inn mer ressurser på relevant forskning. Vi har et stort potensial for økt matproduksjon som er unikt i verden, og da må vi som ansvarlig sjømatnasjon finne den rette balansen slik at produksjonen holdes innenfor akseptable rammer for miljøpåvirkning, sier Sandvik.
Vil du lese mer?
Årsmøte for Havbruk Vest arrangeres på Solstrand Hotel & Bad 7. februar.
Sjømat Norge søker flere medarbeidere. Vi er på jakt etter en kommunikasjonssjef og en fagsjef industri.
Sjømat Norge ønsker alle et godt sjømatår 2025.