Vedtatt i ekstraordinært representantskapsmøte 8. november 2001. Endret 9. april 2003, 12. april 2007, 2. april 2014, 26. mars 2015, 6. april 2017, 3. april 2019 og 5. april 2022.
1.1 Foreningens navn er Sjømat Norge.
1.2 Foreningen er en landsomfattende kombinert bransje- og arbeidsgiverforening tilsluttet Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).
1.3 Foreningens formål er
a) å ivareta og fremme medlemmenes felles interesser overfor myndigheter, nasjonale og internasjonale institusjoner, organisasjoner og samfunnet for øvrig,
b) å arbeide for at medlemmene får rammebetingelser og utviklingsmuligheter som styrker deres konkurransedyktighet og lønnsomhet, og gir gode og sikre arbeidsplasser,
c) å sørge for aktiv profilering av næringen,
d) å styrke næringens kompetanseutvikling,
e) å arbeide for gode og stabile forhold mellom medlemsbedriftene, de ansatte og deres organisasjoner,
f) å ivareta medlemmenes interesser innad i NHO.
2.1 Som medlemmer i Sjømat Norge kan opptas bedrifter som driver produksjon av fisk og sjømat eller annen virksomhet med tilknytning til fiskeri- og havbruksnæringen. Med bedrift forstås i denne sammenheng virksomhet som er registrert juridisk enhet i Norge.
2.2 Dersom det er konsernforhold mellom flere bedrifter (jf. aksjelovens og allmennaksjelovens § 1-3) innenfor de næringsområder Sjømat Norge dekker, skal medlemskapet omfatte alle bedriftene i konsernet som tilfredsstiller kravene til medlemskap i Sjømat Norge. Det kan i særlige tilfeller gjøres unntak fra denne regel. Medlemmer er forpliktet til å overholde Sjømat Norges vedtekter og de beslutninger og avtaler som i henhold til disse treffes av Sjømat Norges organer.
2.3 Medlemmene er også forpliktet til å være medlem av Sjømat Norges Servicekontor (Sjømat Norge Service).
3.1 Medlemskap i Sjømat Norge innebærer medlemskap i NHO.
3.2 Bedrifter som har tariffavtale eller som får krav om slik avtale plikter å være med i NHOs forpliktende tariffellesskap.
Bedrift som ikke er bundet av tariffavtale, og heller ikke har mottatt krav om slik avtale, kan velge å ikke være med i det forpliktende tariffellesskap. Slike bedrifter betaler ikke premie til NHOs Konfliktfond.
4.1 Sjømat Norges virksomhet finansieres ved kontingent fra medlemmene.
5.1 Medlemsbedrift kan være representert i Sjømat Norges generalforsamling ved styreleder, daglig leder eller den bedriften bemyndiger. Det tillates å stille med fullmakter fra andre medlemsbedrifter.
5.2 Tillitsvalgte trer ut av sine verv hvis den bedrift vedkommende representerer trer ut som medlem av Sjømat Norge, eller vedkommende går over i annen bedrift som ikke er medlem av Sjømat Norge, eventuelt representerer en annen medlemsbedrift som ikke er tariffbundet, kfr. § 7 pkt. 5e nest siste ledd.
5.3 Alle tillitsvalgte i Sjømat Norge skal forholde seg til tillitsvalgtinstruks og etiske retningslinjer.
6.1 I generalforsamlingen stemmer medlemmene i overensstemmelse med siste års kontingent- og serviceavgiftinnbetaling til Sjømat Norge/Sjømat Norge Service. Innbetalt kontingent og serviceavgift dividert med forholdstallet 10.000 og avrundet til nærmeste hele tall gir antall stemmer. Kun medlemmer som har betalt forfalt kontingent og serviceavgift har stemmerett. Unntatt fra ovenstående er medlemmer meldt inn etter 30. juni foregående år. Disse medlemmene deltar med én stemme i generalforsamlingen.
6.2 Hvis intet annet er bestemt i disse vedtekter, treffes alle beslutninger med alminnelig flertall av de avgitte stemmer. Ved stemmelikhet er ordførers stemme avgjørende, unntatt ved valg som avgjøres ved loddtrekning.
6.3 Stemmerett i arbeidsgiversaker har bare medlemmer som er med i NHOs forpliktende tariffellesskap.
7.1 Generalforsamlingen er Sjømat Norges høyeste organ.
7.2 Ordinær generalforsamling avholdes hvert år innen utgangen av mai måned. Det nærmere tidspunkt fastsettes av styret og meddeles medlemmene minst to måneder i forveien. Innkalling med dagsorden og saksdokumenter, herunder årsberetning og regnskap, sendes medlemmene senest 14 dager før generalforsamlingen.
7.3 Saker som et medlem ønsker behandlet må være skriftlig meldt til styret senest én måned før generalforsamlingen. Styret kan dispensere fra fristen hvis det mener at en for sent innkommet sak likevel bør behandles.
7.4 Forhandlingene ledes av ordfører og varaordfører valgt i forrige generalforsamling. Over forhandlingene føres protokoll som undertegnes av to representanter valgt av generalforsamlingen.
7.5 Den ordinære generalforsamling skal:
a) Behandle årsberetning.
b) Behandle revidert regnskap med revisjonsberetning og behandle anvendelse av overskudd/dekning av underskudd.
c) Fastsette kontingent og rammebudsjett for det påfølgende år.
d) Velge styre som består av ti medlemmer; leder, to nestledere og syv styremedlemmer. Velge tre nummererte varamedlemmer hvorav første vara inviteres til alle styremøter.
Styret skal representere en balansert spredning i fht den samlede kompetanse og mellom bransjer, bedriftenes størrelse, regioner og kjønn. Styreledere eller daglig ledere av medlemsbedrifter i Sjømat Norge skal fortrinnsvis være representert i styret. Det skal som hovedregel praktiseres gjennomgående representasjon fra bransjegruppene til styret. Dette betyr at lederne av bransjegruppene bør være medlem av styret.
Minst 50% av styrets medlemmer må komme fra tariffbundne bedrifter. Valgperioden er ett år. Valg til samme funksjon kan skje seks ganger.
e) Opprette eller avvikle bransjegrupper samt velge medlemmer til disse. Bransjegruppene består av inntil 12 medlemmer; leder, nestleder og ti medlemmer. Bransjegruppene skal i likhet med styret representere en balansert spredning i fht den samlede kompetanse og mellom bransjer, bedriftenes størrelse, regioner og kjønn. Det skal som hovedregel praktiseres gjennomgående representasjon fra havbrukslag/sektorgrupper til bransjegruppene. For bransjegruppe havbruk skal valgkomiteen i innstillingen til generalforsamlingen foreslå én kandidat fra hver av de tre regionale arbeidsutvalgene, og minst én kandidat med daglig aktivitet innen slakting, foredling, og/eller salg/eksport av rødfisk.
f) Velge ordfører og varaordfører. Valg til samme funksjon kan skje seks ganger.
g) Fastsette godtgjørelser til tillitsvalgte.
h) Velge Sjømat Norges representanter og vararepresentanter til NHOs Generalforsamling og Representantskap.
i) Velge revisor.
j) Velge valgkomité som representerer en balansert spredning mellom bransjer, bedriftenes størrelse, regioner og kjønn. Valgkomiteen skal avgi innstilling til neste års generalforsamling på kandidater til de tillitsverv som generalforsamlingen skal besette. Valgkomiteen avgir også innstilling på godtgjørelse for de tillitsvalgtes arbeid det forløpne år. Valgkomiteens innstilling skal sendes medlemmene senest 14 dager før generalforsamlingen.
k) Behandle andre saker som er særskilt nevnt i innkallingen.
8.1 Ekstraordinær generalforsamling kan innkalles med minst 14 dagers varsel når styret finner det påkrevet, eller når et antall medlemsbedrifter som til sammen representerer minst 20% av stemmene forlanger det.
Varselfristen kan nedsettes til fire dager hvis styret finner at viktige tariffspørsmål gjør dette nødvendig.
Kun de saker som er nevnt i innkallingen kan behandles.
8.2 Ved behandling av saker gjelder samme stemmeregler som for ordinær generalforsamling.
9.1 Ordfører innkalles til styremøter med tale- og forslagsrett.
9.2 Styret holder møte når leder finner det nødvendig, eller minst tre av styrets medlemmer krever det.
9.3 Styret er beslutningsdyktig når mer enn halvparten av medlemmene, herunder leder eller én av nestlederne, er til stede. Styreleder er normalt møteleder. Beslutninger fattes med alminnelig flertall. Ved stemmelikhet er møteleders stemme avgjørende. Stemmerett i arbeidsgiversaker har bare medlemmer som kommer fra tariffbundne bedrifter. For å være beslutningsdyktig i arbeidsgiversaker må mer enn halvparten av de møtende styremedlemmer komme fra tariffbundne bedrifter.
9.4 Styret leder Sjømat Norges virksomhet og forvalter dens midler i samsvar med vedtektene og innenfor rammen av vedtak og retningslinjer fastsatt av generalforsamlingen.
9.5 Styret skal fremme forslag på medlemmer til valgkomité for kommende år. Forslaget legges fram i generalforsamlingen av ordfører.
9.6 Styret kan i særlige tilfeller redusere den medlemskontingent som er fastsatt av generalforsamlingen.
9.7 Styrets leder, eller én av dets nestledere sammen med to styremedlemmer, tegner foreningens firma. Styret kan meddele prokura.
9.8 Styret ansetter og utferdiger instruks for Sjømat Norges administrerende direktør.
9.9 Deltagende styremedlemmer skal godkjenne protokoll.
9.10 Styret kan delegere myndighet til adm. direktør eller nedsette fagutvalg eller arbeidsgrupper til å ta seg av spesielle saker.
10.1 Adm. direktør forestår foreningens virksomhet i overensstemmelse med de retningslinjer og instrukser styret fastsetter. Adm. direktør møter i generalforsamling og styre med tale- og forslagsrett, men uten stemmerett.
10.2 Adm. direktør eller ass. direktør er valgkomiteens sekretær.
11.1 Bransjegruppenes arbeidsoppgaver fastsettes gjennom egne mandater.
12.1 Medlemmenes eierskap og medvirkning i næringspolitiske diskusjoner sikres gjennom bransjemøter/medlemsmøter for virksomheter innen den enkelte bransje. Sentrale næringspolitiske diskusjoner, fortrinnsvis i konkrete enkeltsaker, skal i den grad det er praktisk mulig drøftes i bransjemøter.
12.2 Daglig leder eller styreleder skal fortrinnsvis representere selskapene i bransjemøtene.
12.3 Bransjemøtene er rådgivende overfor styret. Ved eventuelle voteringer skal hver deltaker ha én stemme.
12.4 Bransjemøtene ledes fortrinnsvis av leder i bransjegruppen.
12.5 Styret i Sjømat Norge eller Bransjegruppen avgjør i hvilke situasjoner det skal kalles inn til bransjemøter. Alternativt kan dette skje dersom det kreves av 20% eller flere av stemmene i Sjømat Norge.
13.1 Det skal være tre regionlag innen havbrukssektoren; ett for Nord-Norge, ett for Midt-Norge og ett for Vest-Norge og resten av landet. Lagene ledes av arbeidsutvalg valgt av havbruksmedlemmene i regionen. Navneendringer skal godkjennes av styret i Sjømat Norge. Arbeidsoppgaver fastsettes gjennom egne mandater som godkjennes av styret. Regionlagene har en sentral posisjon for å ivareta fagsaker og næringspolitiske saker som har en regional/lokal dimensjon. Diskusjoner om regionale/lokale saker skal ha hovedfokus. Nasjonale saker skal i størst mulig grad løftes opp og drøftes i bransjegruppen samt på nasjonale bransjemøter og i styre/generalforsamling.
13.2 Sjømat Norges styre kan opprette sektorgrupper tilknyttet bransjegruppene. Arbeidsoppgaver fastsettes gjennom egne mandater som godkjennes av styret.
13.3 Styret forestår Sjømat Norges arbeid med arbeidsgiverspørsmål og tarifforhandlinger. Det oppnevnes for hvert enkelt tilfelle nødvendige tariffutvalg avhengig av det tarifforhold det gjelder. For øvrig kommer bestemmelsene om forhandlinger og konflikter i NHOs vedtekter §§ 11-13 til anvendelse.
14.1 Endring i Sjømat Norges vedtekter kan bare besluttes av generalforsamling (ordinær eller ekstraordinær). Endringer må besluttes med 2/3 flertall.
15.1 Ingen medlemsbedrift kan tre ut av Sjømat Norge før den har vært medlem i to år. Utmeldelse må skje med seks måneders varsel.
15.2 Hvis utmeldelse fra en bedrift som er med i NHOs forpliktende tariffellesskap ikke er mottatt før den dag gjeldende tariffavtale for bedriften utløper, kan bedriften først tre ut av Sjømat Norge/NHO når den nye tariffavtalen er utløpt.
Styret i NHO kan nekte en bedrift som er med i NHOs forpliktende tariffellesskap å tre ut under en arbeidskonflikt.
Hvis en tariffbundet bedrift melder seg ut av Sjømat Norge og den gjeldende tariffavtale løper ut før utmeldelsesfristen, kan Styret i NHO bestemme at bedriften skal tre ut av Sjømat Norge allerede ved tariffavtalens utløpstid.
15.3 Dersom en medlemsbedrift overdras til ny eier eller leier, fortsetter den som medlem av Sjømat Norge, med de samme rettigheter og plikter som før, med mindre NHOs Representantskap bestemmer noe annet. Forbehold om dette må inntas i enhver kontrakt om overdragelse til ny eier eller leier.
15.4 Styret i Sjømat Norge kan beslutte å ekskludere medlemmer som handler mot avgjørelser truffet i henhold til disse vedtekter, opptrer utilbørlig i forhold som angår Sjømat Norge, eller som på annen måte vesentlig misligholder sine medlemsforpliktelser.
15.5 Beslutning om eksklusjon kan, med oppsettende virkning, ankes til førstkommende generalforsamling. Ankefristen er 14 dager fra medlemsbedriften ble skriftlig meddelt beslutningen.
15.6 Bedrift som ved årets utløp ikke har betalt forfalt medlemskontingent og serviceavgift kan ekskluderes fra Sjømat Norge.
16.1 Forslag om oppløsning kan bare fremmes av styret eller medlemmer som til sammen representerer minst 20% av stemmene.
16.2 For å kunne behandles i generalforsamling (ordinær eller ekstraordinær), må forslag om oppløsning være bekjentgjort for medlemmene minst tre måneder før generalforsamlingen.
16.3 Til gyldig beslutning om oppløsning kreves 2/3 flertall.
16.4 Besluttes Sjømat Norge oppløst, skal generalforsamlingen også bestemme hvordan Sjømat Norges arkiv og midler skal disponeres. Bestemmelse om dette treffes med alminnelig flertall.
Vedtatt i ekstraordinært representantskapsmøte 8. november 2001. Endret 12. april 2007, 2. april 2014, 26. mars 2015 og 5. april 2022.
1.1 Organisasjonens navn er Sjømat Norges Servicekontor (Sjømat Norge Service).
1.2 Servicekontoret har som formål å yte medlemmene bistand av faglig, teknisk, juridisk, regnskapsmessig, økonomisk og lignende art, herunder føre forhandlinger med fiskesalgslag om priser på råfisk og bistå medlemmene blant annet på området helse, miljø og sikkerhet. Servicekontoret skal gjennom sin funksjon bidra til at medlemmene får slik bistand bedre og rimeligere enn om hvert medlem utfører oppgavene hver for seg.
1.3 Servicekontoret skal ikke drive næringspolitisk virksomhet.
2.1 Medlemmer er de bedrifter som til enhver tid er medlemmer av Sjømat Norge.
3.1 Servicekontorets virksomhet finansieres ved serviceavgift fra medlemmene.
4.1 Medlemsbedrift kan være representert i Sjømat Norge Service sin generalforsamling ved styreleder, daglig leder eller den bedriften bemyndiger. Det tillates å stille med fullmakter fra andre medlemsbedrifter.
4.2 Tillitsvalgte trer ut av sine verv etter samme regler som for Sjømat Norge, kfr. § 5.2 i Sjømat Norges vedtekter.
4.3 Alle tillitsvalgte i Sjømat Norge Service skal forholde seg til tillitsvalgtinstruks og etiske retningslinjer.
5.1 I generalforsamlingen stemmer medlemmene i overensstemmelse med siste års kontingent- og serviceavgiftinnbetaling til Sjømat Norge/Sjømat Norge Service. Innbetalt kontingent og serviceavgift dividert med forholdstallet 10.000 og avrundet til nærmeste hele tall gir antall stemmer. Kun medlemmer som har betalt forfalt kontingent og serviceavgift har stemmerett.
Unntatt fra ovenstående er medlemmer meldt inn etter 30. juni foregående år. Disse medlemmene deltar med én stemme i generalforsamlingen.
5.2 Hvis intet annet er bestemt i disse vedtekter, treffes alle beslutninger med alminnelig flertall av de avgitte stemmer. Ved stemmelikhet er ordførers stemme avgjørende, unntatt ved valg som avgjøres ved loddtrekning.
6.1 Generalforsamlingen er Sjømat Norge Service sitt høyeste organ.
6.2 Ordinær generalforsamling avholdes hvert år innen utgangen av mai måned. Det nærmere tidspunkt fastsettes av styret og meddeles medlemmene minst to måneder i forveien. Innkalling med dagsorden og saksdokumenter, herunder årsberetning og regnskap, sendes medlemmene senest 14 dager før generalforsamlingen.
6.3 Saker som et medlem ønsker behandlet må være skriftlig meldt til styret senest én måned før generalforsamlingen. Styret kan dispensere fra fristen hvis det mener at en for sent innkommet sak likevel bør behandles.
6.4 Forhandlingene ledes av ordfører og varaordfører valgt av forrige generalforsamling. Over forhandlingene føres protokoll som undertegnes av to representanter valgt av generalforsamlingen.
6.5 Den ordinære generalforsamling skal:
a) Behandle årsberetning.
b) Behandle revidert regnskap med revisjonsberetning og behandle anvendelse av overskudd/dekning av underskudd.
c) Fastsette serviceavgift og rammebudsjett for det påfølgende år.
d) Foreta valg. Sjømat Norge Service har til enhver tid samme tillitsvalgte som Sjømat Norge.
e) Behandle andre saker som er særskilt nevnt i innkallingen.
7.1 Ekstraordinær generalforsamling kan innkalles med minst 14 dagers varsel når styret finner det påkrevet, eller når et antall medlemsbedrifter som til sammen representerer minst 20% av stemmene forlanger det.
Kun de saker som er nevnt i innkallingen kan behandles.
7.2 Ved behandling av saker gjelder samme regler som for ordinær generalforsamling.
8.1 Styret består av ti medlemmer; leder, to nestledere og syv styremedlemmer.
8.2 Ordfører innkalles til styremøter med tale- og forslagsrett.
8.3 Styret holder møte når leder finner det nødvendig, eller minst tre av styrets medlemmer krever det.
8.4 Styret er beslutningsdyktig når mer enn halvparten av medlemmene, herunder leder eller én av nestlederne, er til stede. Styreleder er normalt møteleder. Beslutninger fattes med alminnelig flertall. Ved stemmelikhet er møteleders stemme avgjørende.
8.5 Styret leder Sjømat Norge Service sin virksomhet og forvalter dets midler i samsvar med vedtektene og innenfor rammen av vedtak og retningslinjer fastsatt av generalforsamlingen.
8.6 Styret kan i særlige tilfeller redusere den serviceavgift som er fastsatt av generalforsamlingen.
8.7 Styrets leder, eller én av dets nestledere sammen med to styremedlemmer, tegner foreningens firma. Styret kan meddele prokura.
8.8 Styret ansetter og utferdiger instruks for Sjømat Norge Service’ administrerende direktør.
8.9 Deltagende styremedlemmer godkjenner protokoll.
8.10 Styret kan delegere myndighet til adm. direktør eller nedsette fagutvalg eller arbeidsgrupper til å ta seg av spesielle saker.
9.1 Adm. direktør forestår servicekontorets virksomhet i overensstemmelse med de retningslinjer og instrukser styret fastsetter. Adm. direktør møter i generalforsamling og i styre med tale- og forslagsrett, men uten stemmerett.
10.1 Endring i Sjømat Norge Service sine vedtekter kan bare besluttes av generalforsamling (ordinær eller ekstraordinær). Endringer må besluttes med 2/3 flertall.
11.1 Utmeldelse og eksklusjon skjer etter de regler som til enhver tid gjelder for medlemskap i Sjømat Norge.
12.1 Forslag om oppløsning kan bare fremmes av styret eller medlemmer som til sammen representerer minst 20% av stemmene.
12.2 For å kunne behandles i generalforsamling (ordinær eller ekstraordinær), må forslag om oppløsning være bekjentgjort for medlemmene minst tre måneder før generalforsamlingen.
12.3 Til gyldig beslutning om oppløsning kreves 2/3 flertall.
12.4 Besluttes Sjømat Norge Service oppløst, skal generalforsamlingen også bestemme hvordan Sjømat Norge Service sitt arkiv og midler skal disponeres. Bestemmelse om dette treffes med alminnelig flertall.
12.5 Dersom Sjømat Norge oppløses, oppløses også Sjømat Norge Service.