• Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
  • Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
Sjomatnorge.no > Fagområder > Organisasjon og arbeidsliv > Obligatorisk bedriftshelsetjeneste i havbruksnæringen

Obligatorisk bedriftshelsetjeneste i havbruksnæringen

Publisert 16.02.2009 av Sjømat Norge

Organisasjon og arbeidsliv

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har tidligere sendt ut forslag om å utvide den obligatoriske bedriftshelsetjenesteordningen (bransjeforskriften) til også å omfatte havbruksnæringen.

Dette vil bety at alle bedrifter innen denne næringen vil bli forpliktet til å knytte seg til en bedriftshelsetjeneste. Samtidig vil det bli innført en obligatorisk godkjenningsordning for bedriftshelsetjenesteordninger.

Det er nå vedtatt at disse reglene trer i kraft den 1. januar 2010.

Med bedriftshelsetjeneste menes personale som bistår virksomheten med det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet, samt med oppfølging og tilrettelegging for arbeidstakerne, bl.a. i forbindelse med sykefravær. For tiden er en rekke bransjer, som anses å være spesielt risikoutsatt, omfattet av denne ordningen.

Fiskeindustrien er allerede en av disse bransjene. For bransjer som ikke er omfattet av bransjeforskriften, vil tilknytning til en bedriftshelsetjenesteordning i utgangspunktet være en frivillig sak, med mindre risikoforholdene i den enkelte bedrift tilsier at de skal ha bedriftshelsetjeneste.

Det er således vedtatt en utvidelse av den såkalte bransjeforskriften til å omfatte flere grupper. Det dreier seg her om til sammen 8 nye bransjer. Disse er helse- og sosialsektoren, frisørbransjen, fiskeoppdrett og klekkerier, gjenvinningsbransjen, vakttjenesten, undervisningssektoren, kraft- og vannforsyning og tekoindustrien.

Som begrunnelse for at oppdrettsnæringen skal tas inn, er det fremhevet følgende faktorer; risikofylt alenearbeid, kaldt og tungt arbeid som gir risiko for muskel/skjelettplager, stor kjemikalibruk, varierende værforhold m.v., og høy skadefrekvenns. Det påpekes også at dette er en bransje i vekst.

Godkjenningsordning
Kvaliteten på bedriftshelsetjenestene i dag varierer. For å sikre fagligheten og kompetansen i ordningene, vil regjeringen derfor samtidig innføre en obligatorisk godkjenningsordning for BHT. Dette innebærer at alle virksomheter som har plikt til å ha bedriftshelsetjeneste, må knytte seg til en godkjent ordning. For å bli godkjent, må BHT minst ha den tverrfaglige kompetanse og det volum vi mener er nødvendig for å bistå virksomhetene i arbeidet med god forebygging og inkludering. Godkjenningsordningen skal forvaltes av Arbeidstilsynet.

Ved behov for ytterligere informasjon kan undertegnede kontaktes.


Vil du lese mer?

Sjømat Norge i finanskomiteen og næringskomiteen

Publisert 16.02.2009 Organisasjon og arbeidsliv

Sjømat Norge møtte i høringer i finanskomiteen og næringskomiteen i etterkant av fremleggelsen av statsbudsjettet for 2026....

Statsbudsjettet 2026: – Avgiftsøkninger som svekker konkurransekraften 

Publisert 16.02.2009 Organisasjon og arbeidsliv

Sjømat Norge er overrasket over at det legges frem forslag om nye avgifter på både havbruk og...

Fremtidens matsystemer: Derfor må sjømaten få en nøkkelrolle

Publisert 16.02.2009 Organisasjon og arbeidsliv

Norge står foran en omfattende gjennomgang av hele matsystemet. I sitt høringsinnspill til regjeringens arbeid med «Fremtidens...

Sjømat Norge - en landsforening i NHO

firmapost@sjomatnorge.no

99 11 00 00

Postboks 5471 Majorstuen, 0305 Oslo

  • Om oss
  • Styret
  • Øvrige tillitsvalgte
  • Administrasjonen
  • Forhandlingsutvalg
  • Seafood Federation
  • Høringsuttalelser
  • Kalender
  • Fagområder
  • Materiell
  • Presse

Designet og utviklet av Journey Agency

  • facebook
  • instagram
  • twitter-x
  • paper
  • Personvern
  • Cookies