Arbeids- og inkluderingsdepartementet har tidligere sendt ut forslag om å utvide den obligatoriske bedriftshelsetjenesteordningen (bransjeforskriften) til også å omfatte havbruksnæringen.
Dette vil bety at alle bedrifter innen denne næringen vil bli forpliktet til å knytte seg til en bedriftshelsetjeneste. Samtidig vil det bli innført en obligatorisk godkjenningsordning for bedriftshelsetjenesteordninger.
Det er nå vedtatt at disse reglene trer i kraft den 1. januar 2010.
Med bedriftshelsetjeneste menes personale som bistår virksomheten med det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet, samt med oppfølging og tilrettelegging for arbeidstakerne, bl.a. i forbindelse med sykefravær. For tiden er en rekke bransjer, som anses å være spesielt risikoutsatt, omfattet av denne ordningen.
Fiskeindustrien er allerede en av disse bransjene. For bransjer som ikke er omfattet av bransjeforskriften, vil tilknytning til en bedriftshelsetjenesteordning i utgangspunktet være en frivillig sak, med mindre risikoforholdene i den enkelte bedrift tilsier at de skal ha bedriftshelsetjeneste.
Det er således vedtatt en utvidelse av den såkalte bransjeforskriften til å omfatte flere grupper. Det dreier seg her om til sammen 8 nye bransjer. Disse er helse- og sosialsektoren, frisørbransjen, fiskeoppdrett og klekkerier, gjenvinningsbransjen, vakttjenesten, undervisningssektoren, kraft- og vannforsyning og tekoindustrien.
Som begrunnelse for at oppdrettsnæringen skal tas inn, er det fremhevet følgende faktorer; risikofylt alenearbeid, kaldt og tungt arbeid som gir risiko for muskel/skjelettplager, stor kjemikalibruk, varierende værforhold m.v., og høy skadefrekvenns. Det påpekes også at dette er en bransje i vekst.
Godkjenningsordning
Kvaliteten på bedriftshelsetjenestene i dag varierer. For å sikre fagligheten og kompetansen i ordningene, vil regjeringen derfor samtidig innføre en obligatorisk godkjenningsordning for BHT. Dette innebærer at alle virksomheter som har plikt til å ha bedriftshelsetjeneste, må knytte seg til en godkjent ordning. For å bli godkjent, må BHT minst ha den tverrfaglige kompetanse og det volum vi mener er nødvendig for å bistå virksomhetene i arbeidet med god forebygging og inkludering. Godkjenningsordningen skal forvaltes av Arbeidstilsynet.
Ved behov for ytterligere informasjon kan undertegnede kontaktes.
Vil du lese mer?
Bedre overlevelse blir beste gevinst av biosikkerhetsarbeidet, mener Svein Gustav Sinkaberg.
Velkommen til medlemsmøte i Sjømat Norge havbruk nord 2.-3. juni. Denne gangen møtes vi i vakre omgivelser...
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.