Invitasjon til møte for lakseslakterier ang utarbeidelse av slakteri-BREF i forbindelse med EUs utslippsdirektiv (IED)
Lakseslakterier er omfattet av referansedokumentet for næringsmiddelindustri (Food, drink and milk industries). På basis av BREF blir det fastsatt utslippsgrenser (BAT Associated Emission Levels) (BAT-AEL)). Nye BAT-AEL ble fastsatt 12. november 2019 og skal etterleves senest 4. desember 2023. Referansedokumentet (BREF) for utslipp fra næringsmiddelbedrifter dekker ikke helt sentrale punkter i sjømatproduksjonen som slakting og bruk av sjøvann i prosessering av fisk. Kravene er uforholdsmessig strenge, og det vil kreve svært store investeringer i renseteknologi for å oppfylle kravene i den grad det er mulig. Etter innspill fra medlemmene synes investeringskostnadene samlet sett å bli 1-2 milliarder kr når det gjelder lakseslakteriene. Det har nå kommet frem at kravene er minst like utfordrende for pelagisk industri.
Sjømat Norge har nå satt i gang en prosess med AsplanViak for å utarbeide en “slakteri-BREF”, hvor bl.a. sjøvann skal omfattes særskilt. Med bakgrunn i denne skal det så utarbeides forslag til nye BAT krav. I denne forbindelse trenger vi faglig bistand fra medlemsbedrifter, både på prosess og utstyr som blir brukt i produksjonen. Målet er å sluttføre prosjektet innen juni 2022.
Pelagisk industri/ fiskemottak /hvitfiskbedrifter blir det sett på en egen oppfølging av bl.a. fordi det for disse vil måtte bli en diskusjon om dispensasjon fra gjeldende bestemmelser. Det synes ikke å være mulig å utvikle utfyllende bestemmelser for fiskemottak slik som for lakseslakterier.
Link til teamsmøte: Klikk her for å delta i møtet
Status angående dialog med Miljødirektoratet (MD) og Klima -og miljødepartementet (KLD)
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Sjømat Norge møtte i høringer i finanskomiteen og næringskomiteen i etterkant av fremleggelsen av statsbudsjettet for 2026....
Sjømat Norge er overrasket over at det legges frem forslag om nye avgifter på både havbruk og...
Norge står foran en omfattende gjennomgang av hele matsystemet. I sitt høringsinnspill til regjeringens arbeid med «Fremtidens...