Invitasjon til møte for lakseslakterier ang utarbeidelse av slakteri-BREF i forbindelse med EUs utslippsdirektiv (IED)
Lakseslakterier er omfattet av referansedokumentet for næringsmiddelindustri (Food, drink and milk industries). På basis av BREF blir det fastsatt utslippsgrenser (BAT Associated Emission Levels) (BAT-AEL)). Nye BAT-AEL ble fastsatt 12. november 2019 og skal etterleves senest 4. desember 2023. Referansedokumentet (BREF) for utslipp fra næringsmiddelbedrifter dekker ikke helt sentrale punkter i sjømatproduksjonen som slakting og bruk av sjøvann i prosessering av fisk. Kravene er uforholdsmessig strenge, og det vil kreve svært store investeringer i renseteknologi for å oppfylle kravene i den grad det er mulig. Etter innspill fra medlemmene synes investeringskostnadene samlet sett å bli 1-2 milliarder kr når det gjelder lakseslakteriene. Det har nå kommet frem at kravene er minst like utfordrende for pelagisk industri.
Sjømat Norge har nå satt i gang en prosess med AsplanViak for å utarbeide en “slakteri-BREF”, hvor bl.a. sjøvann skal omfattes særskilt. Med bakgrunn i denne skal det så utarbeides forslag til nye BAT krav. I denne forbindelse trenger vi faglig bistand fra medlemsbedrifter, både på prosess og utstyr som blir brukt i produksjonen. Målet er å sluttføre prosjektet innen juni 2022.
Pelagisk industri/ fiskemottak /hvitfiskbedrifter blir det sett på en egen oppfølging av bl.a. fordi det for disse vil måtte bli en diskusjon om dispensasjon fra gjeldende bestemmelser. Det synes ikke å være mulig å utvikle utfyllende bestemmelser for fiskemottak slik som for lakseslakterier.
Link til teamsmøte: Klikk her for å delta i møtet
Status angående dialog med Miljødirektoratet (MD) og Klima -og miljødepartementet (KLD)
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.