Det gjelder ulike frister for permittering avhengig av om permitteringen skyldes streik i egen bedrift, eller i andre bedrifter. Ved streik i egen bedrift gjelder den vanlige 14 dagers fristen. Ved konflikt i annen bedrift gjelder ingen bestemte frister, men bedriften må gi varsel så snart det er mulig.
Konflikt i egen bedrift:
Dersom det skulle bli brudd i forbindelse med forhandlingene av FHLs overenskomster (se hjemmesiden om tidspunktene for disse forhandlingene), vil de organiserte arbeidstakerne i bedriften innenfor det aktuelle område, kunne bli tatt ut i streik. I så fall vil de uorganiserte arbeidstakerne kunne fortsette arbeidet og det kan således hende at driften kan holdes i gang, eventuelt i redusert omfang. Det er imidlertid også en stor fare for at driften ikke kan fortsette og at de uorganiserte derfor må permitteres. Fristen for et slikt permitteringsvarsel er som nevnt 14 dager. Vi anbefaler derfor bedriftene om å gi et betinget permitteringsvarsel dersom det skulle bli brudd i forhandlingene. Det vil være tid til å gi et 14 dagers varsel fra brudd i forhandlingene og frem til mekling og avslutning av mekling. Vi kommer tilbake med mer informasjon hvis dette skulle bli en realitet.
Konflikt i annen bedrift:
Det kan også hende at bedriften må gå til permitteringer som følge av konflikter i andre bedrifter. F. eks. vil en streik innenfor godssektoren kunne medføre at bedriften ikke får levert varer og at driften derfor helt eller delvis må innstilles. Som nevnt gjelder det ingen frist for permittering i disse tilfellene, foruten at bedriften må gi varsel så tidlig som mulig.
I tilknytning til dette er det grunn til å bemerke at det ikke anses som streikebryteri om bedriften skaffer en annen transportør til å ta over oppdraget. Hvis den transportør som skulle frakte godset blir tatt ut i streik, står således bedriften fritt til å skaffe en annen transportør, eller utføre oppdraget selv. Det samme gjelder ved streik hos en underleverandør. Bedriften må da ha adgang til å skaffe varen fra en annen leverandør. Det er i denne sammenheng sentralt at tiltaket er gjort for å minske konsekvensene for den ikke-konfliktrammede bedrift, og ikke for å hjelpe den streikerammede bedriften.
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.