Konsekvenser av eventuell konflikt innen havbruk


Publisert 23.08.2016 av Are Kvistad Havbruk Arbeidsliv

Tidligere i sommer ble det brudd i tarifforhandlingene om revisjon av Havbruksoverenskomsten. Partene er innkalt til mekling den 30. og 31. august, med meklingsfrist den 31. august kl. 24. Hvis partene ikke lykkes å komme til enighet, vil resultatet bli streik.

Nedenfor vil vi gi en del informasjon til våre medlemsselskaper om konsekvensene av en eventuell konflikt, bl.a. i forhold til fiskehelse. Det vises også til egen sak om reglene ved konflikt, se “Mekling om Havbruksoverenskomsten.

Innledningsvis vil vi nevne at Fellesforbundet senest 4 dager før meklingsfrist, må varsle såkalt plassfratredelse. Det vil si at vi får en oversikt over hvilke bedrifter som vil bli tatt ut i en eventuell konflikt. Bedrifter som ikke er omfattet av plassfratredelsen vil således ikke rammes, men hvis det blir konflikt så kan flere bedrifter senere tas ut ved ny plassfratredelse med 4 dagers varsel.

Ved en konflikt vil det være de organiserte arbeidere i bedriften som omfattes av konflikten. Uorganiserte arbeidstakere vil fortsatt kunne arbeide, likeledes personer som faller utenfor Havbruksoverenskomstens omfangsbestemmelse, f. eks. funksjonærer. Hvor hardt den enkelte bedrift rammes av en konflikt vil derfor avhenge av hvor stor organisasjonsprosenten er på bedriften.

Mulige utfordringer knyttet til fiskehelse:
En streik vil kunne medføre redusert fôring. Dette er i utgangspunktet ikke noe problem ut fra et fiskehelseperspektiv. Det vil medføre redusert vekst, men ingen ytterligere belastning på fisken. Av denne grunn vil mangel på fôring heller ikke vær en utfordring i forhold til fiskevelferd. Redusert vekst vil for øvrig være med på å hindre at MTB-grensene overskrides.

Virksomhetene har plikt til ukentlig lusetelling. Dette vil i enkelte tilfeller la seg gjennomføre, selv med redusert bemanning, men det er vanskelig å anslå hvor store utfordringer dette vil medføre.

Større operasjoner som avlusning, rensing av nøter etc. vil imidlertid bli vanskelig å gjennomføre med færre arbeidstakere.

Visse mer uforutsette hendelser vil kunne skape problemer. Det kan her nevnes sykdomsutbrudd (f. eks. PD, ILA, eller høye nivåer av lakselus), lave oksygenkonsentrasjoner i vannet og rømming.

Også ved eventuelt uvær vil en redusert bemanning kunne skape utfordringer. Videre antas det at lav bemanning i forbindelse med akutte hendelser i settefiskanlegg, kunne bli svært utfordrende.

Det kan i denne sammenheng nevnes at virksomhetene vil kunne søke dispensasjon i tilfeller hvor det er fare for liv eller helse (dyr eller mennesker), eller fare for betydelig økonomisk tap. Se mer om dispensasjonssøknader på saken Mekling om Havbruksoverenskomsten“. Det understrekes at det er relativt streng praksis knyttet til innvilgelse av dispensasjon.

Vil du vite mer?

 
Rune Dyrvik
Rune Dyrvik
Fagsjef arbeidsliv/advokat
Mobil: 926 85 886

Vil du lese mer?

Previous articles arrow. Next articles arrow.

Enighet i Næringskomiteen om kvotemeldingen – flere gjennomslag for fiskeindustrien. 

Kan sjømatnæringen forsyne Norge med mat dersom det blir krig?

Økt viktighet, økt oppmerksomhet

Haagensen gjenvalgt

Se direkte fra Tromsø

En mer ydmyk sjømatnæring

Nasjonal handlingsplan for sjøsikkerhet

One Ocean: De røde lysene truer Vestlandets posisjon

Foreslår Haagensen på gjenvalg

Ny NTP – blandet drops