Krever én tunge i kostholds-politikken


Publisert 04.04.2008 av Sondre Benjamin Aasen Miljø og Helse

- Myndighetene må slutte å tale med to tunger i kostholdspolitikken. Det krever generalsekretæren i Norges diabetesforbund i forbindelse med at staten støtter markedsføring av kjøtt fremfor de sunne alternativene fisk, frukt og grønt.

left::Allgot holdt i dag innlegg på årsmøtet til Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) i Ålesund. Der ble konkurransevridningen mellom fisk og landbruksprodukter i Norge bredt belyst.

– Det er behov for samsvar i norsk kostholdspolitikk,. Vi må stimulere flere til å spise mer fisk. Innsatsen til markedsføring av fisk i Norge må økes betydelig, sier Allgot etter å ha gått gjennom myndighetenes satsning på opplysningskontorene for kjøtt og andre landbruksprodukter over jordbruksavtalen

Dette er produkter som alle kostholdsråd – også fra det offentlige- tilsier at vi burde spise mindre og ikke mer av. Likevel bruker Opplysningskontorene for Kjøtt, meieriprodukter, egg og hvit kjøtt over hundre millioner kroner hvert på noe som praksis er markedsføring av norske landbruksprodukter.

– Vår holdning er at markedsføring og informasjon om kosthold bør være uavhengig og troverdig, sier Allgot, og viser til at en av verdens største utfordringer er knyttet til inntak av mettet fett og sukker.

Tilsvarende blir det brukt nesten ni millioner millioner kroner på markedsføring av frukt og grønt. Innelands bruker Eksportutvalget for fisk 7,5 millioner kroner året av sjømatnæringens egne penger på å markedsføre fisk.

Bjørnar Allgot holdt innlegg på vegne av Kostforum som er en sammenslutning av en rekke ideelle organisasjoner med fokus på helse og ernæring: Norges diabetesforbund, Landsforeningen for hjerte og lungesyke, Kreftforeningen, Nasjonalforeningen for folkehelsen og Landsforeningen for kosthold og helse.

Bakgrunnen for Kostforums engasjement er at en vridning av kostholdet mot fisk, frukt og grønt kan gi stor helsemessig effekt for store deler av befolkningen.

Last ned Allgots presentasjon her.

Ytterligere kommentarer:
Bjørnar Allgot, Kostforum/generalsekretær Norges Diabetesforbund (tlf. 90 17 76 31)
Knut Olav Tveit, kommunikasjonsdirektør FHL (tlf. 414 76 390)

Vil du lese mer?

Previous articles arrow. Next articles arrow.

Foreslår Haagensen på gjenvalg

Ny NTP – blandet drops

NMBU vant Sjømat Norges idé-konkurranse

Miljøseminar i Florø

Større, viktigere og vanskeligere

Alle skal trygt heim etter jobb

Havbruk, mye mer enn bare laksen

Vi søker juniorrådgiver

Sjømat Norges Årsarrangement 2024

Bergen: Dagskurs i standardbetingelser for tilvirkningskjøp i havbruksnæringen (STH 23)